Teológustalálkozót rendeztek Sárospatakon

Teológustalálkozót rendeztek Sárospatakon

Share this content.

Szöveg: Takács Hajnalka (I. évfolyam), fotó: Rózsa Dávid (Sárospatak), Mórotz Réka (I. évfolyam)
Sárospatak – 2018. április 27–29. között rendezték meg a már hagyománnyá vált Kárpát-medencei protestáns teológustalálkozót, melynek idén a Sárospataki Református Teológiai Akadémia adott otthont. A három napon át tartó rendezvényen hasznos előadások és lelki feltöltődés mellett lehetőség nyílt kapcsolatok teremtésére, ápolására is.

Ebben az évben a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, az Evangélikus Hittudományi Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet, a Pápai Református Teológiai Akadémia és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia képviseltette magát a rendezvényen.

A találkozó fő témája az Y generáció megszólítása volt, melyről ifj. Csomós József tartott előadást. Ezt követően a hallgatók is megoszthatták kérdéseiket, tapasztalataikat, melyekre a sárospataki egyetem tanárai reflektáltak. A résztvevők az elméleti alapok mellett számos gyakorlati tanáccsal is gazdagodtak, melyek későbbi lelkészi szolgálatukban jelentős segítséget biztosíthatnak. 

Az előadás mellett színes programok sorozatán vehettek részt a jelenlevők, az iskolák összemérhették röplabda-, illetve focitudásukat, majd együtt indultak Sárospatak nevezetes tereinek és épületeinek felkeresésére.

Esténként kötetlen beszélgetésre, kapcsolatteremtésre is jutott idő. Régi ismeretségek felelevenítésére, új barátságok kialakítására is remek mód kínálkozott, a teológusok örömmel osztották meg saját élményeiket, és kíváncsian figyelték egymás tapasztalatait. A különbségek felfedezése kitűnő alkalom volt arra, hogy tanuljanak egymástól, vagy adott esetben jobban megbecsüljék saját értékeiket. 

A vasárnap délelőtti istentisztelet volt a hétvége koronája, mikor az úrvacsorai közösség különösképpen erősítette az egységet – nem csupán a részt vevő teológusok, hanem a felekezetek között is. Ezzel a felemelő érzéssel térhetett vissza mindenki a maga otthonába megerősödve az összetartozás érzésével. 

Úgy vélem, ezek az alkalmak nemcsak a résztvevők közti jó viszony ápolásának színterei, hanem hatással vannak a jövő egyházára is. A felnövekvő lelkészgeneráció tagjai közötti kapcsolat az ökumené alapjául szolgálhat, ami erősíti a Krisztusban hívők összetartozását Isten dicsőségére. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!