Egy gazdag és egy szegény – éghajlati igazságosság – A Teremtés Hete záró alkalmáról

Egy gazdag és egy szegény – éghajlati igazságosság – A Teremtés Hete záró alkalmáról

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu. Videó: Győri András Timótheus
Sopron – Idén a Soproni Evangélikus Egyházközség volt a házigazdája a Teremtés Hetét lezáró ünnepi istentiszteletnek, 2015. október 5-én. Az ökumenikus teremtésvédelmi alkalom mottója az Egy gazdag és egy szegény - éghajlati igazságosság volt. Az istentiszteletre egy csapat kerékpáros is érkezett, akik a Tekerj felebarátodért! című kezdeményezést népszerűsítették.

Tekerj a felebarátodért

hogy kapjon levegőt,
hogy ne sodorja el az árvíz,
hogy ehessen,
hogy tudjon hol élni,
hogy legyen jövőnk!

„Egy kilométerre számítva autózással több mint tízszer annyi széndioxidot bocsátasz ki, mint a kerékpározással! Ha minden EU-s állampolgár napi öt kilométert kerékpározna, akkor a közlekedési szektorban 2050-re kitűzött kibocsátáscsökkentés felét tudnánk teljesíteni! Ha kevesebb széndioxidot bocsátunk ki, akkor csökkentjük az üvegházhatást és a szélsőséges időjárásijelenségek (viharok) kialakulásának esélyét. Ez azt jelenti, hogy a kiszolgáltatottabb országokban élő felebarátaink megélhetését, életterét sem pusztítjuk tovább!” - áll a teremtesvedelem.hu oldalon.

2015. decemberben a párizsi klímacsúcsra az európai keresztyének egy északról délre tartó közös zarándoklat keretében érkeznek, amellyel összetartozásukat és közös tenni akarásunkat fejezik ki. ATeremtés Hetén ehhez a menethez csatlakoztak kelet-nyugati irányú kerékpározásunkkal a Tekerj felebarátodért magyar csoport tagjai is. Ők Beregszászról szeptember 25-én indulva, Tokaj, Budapest érintésével jutottak el Sopronba október 4-én. A nyugati határról aztán az egyes települések földjét tartalmazó, általuk készített stafétát az osztrák testvérek viszik tovább Németországba, majd juttatják ki Párizsba.

Videónkban ez a kezdeményezés mutatkozik meg. A Teremtés Hete záró istentiszteletén az ő soproni megérkezésüket örökítettük meg:

A Teremtés Hete ökumenikus záróistentiszteletén Mihácsi Lajos a helyi evangélikus idősek otthonának, a Fabricius Endre Evangélikus Szeretetotthonnak a vezetője intézményük energetikai korszerűsítéséről számolt be.

Rajnai Károly a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola ökoprogramjait mutatta be.

Ezután Peter Pavlovic a ECEN elnöke (Európai Keresztyén Egyházak Környezetvédelmi Hálózata) mondott beszédet.

Victor András és Szűcs Boglárka az Ökogyülekezeti Tanács tagja átadták a teremtésvédelmi vetélkedő nyerteseinek a díjakat.

A vendégeket Gabnai Sándor esperes, majd Fischl Vilmos a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára köszöntötte.

A soproni evangélikus gyülekezeti teremben tartott záróistentiszteleten a liturgiában segédkezett Szemerei János püspök, Nobilis Márió katolikus káplán és Kodácsy Tamás református lelkész. 

Igét hirdetett Várszegi Asztrik főapát.

A záró imádságban és az áldásnál együtt szolgáltak a jelenlévő felekezetek képviselői.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!