Magas színvonalú teremtésvédelmi konferenciát tartottak a Protestáns Műhely szervezésében

Magas színvonalú teremtésvédelmi konferenciát tartottak a Protestáns Műhely szervezésében

Share this content.

Szöveg: Birkás Antal
Budapest – A hely szelleméhez méltó, az előadók igényes témakezelésével bemutatott problémák, és a résztvevők aktív érdeklődése, tárgyszerű reflexiói mellett zajlott le a KDNP Protestáns Műhely öko-konferenciája pénteken 17 órától a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében, amit a Barankovics István Alapítvány támogatott.

A számos világhírű tudóst, Nobel-díjast is kinevelő gimnázium ihletett és ihlető környezetében megtartott alkalmon nem csak protestánsok, hanem katolikusok is részt vettek mind előadóként, mind a hallgatóságban. Az első, bevezető előadás témája a következő volt: Az ökocídiumtól az ökoprotektorátusig (dr. Békefy Lajos előadása).

Az est védnöke dr. Ürge-Vorsatz Diána Nobel Béke-díjas klímakutató, egyetemi tanár volt, aki azonban egy fontos mexikói kutatói program miatt csak névlegesen tudott jelen lenni. A jelenlévőket dr. Birkás Antal, a KDNP PM elnöke köszöntötte, és szellemes, rövid képzeletbeli történetével a 22. századból tekintett vissza napjaink súlyos kihívásaira. Az est moderátora dr. Badacsonyi Zoltán, a PM alelnöke volt.

Loksa Gábor meteorológus, mint már a korábbi PM-konferenciákon is, most is szellemesen és sokrétűen, tudományos pontossággal és népszerűsítő stílusban közelítette meg, s adta elő mondanivalóját e témakörben, Empirikus tapasztalatok és kilátások a teremtésvédelemben címmel. A különféle hazai, felekezeti kötődésű ökomozgalmak bemutatkozása során Kükedi Zsolt tanácsadó, a katolikus Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesületet, Szalay László Pál református lelkész az egyházán belül működő Öko-Gyülekezeti Mozgalom egyre bővülő tevékenységét mutatta be. Dr. Széchey Béla evangélikus lelkész, tb. egyetemi tanár a magyar egyházi környezetvédelmi hozzájárulás történetét taglalta, erőteljesen krisztológiai irányvétellel, és szorgalmazta a még szervezettebb és intézményes teremtésvédelem fontosságát.

Dr. Bándi Gyula egyetemi tanár, „zöldombudsman", az EU-s környezetjog professzora felszólalásában emlékeztetett Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű, rendkívüli jelentőségű „zöld enciklikájára” és azokra a lehetőségekre, amiket idehaza is lehet és szükséges megtenni a környezetjog kiterjesztése és a jövő nemzedékek védelme érdekében.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!