A teremtettség csodája – A Body kiállításon jártunk

A teremtettség csodája – A Body kiállításon jártunk

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Igazán különleges élményben lehet része annak, aki még elmegy a július végéig meghosszabbított Body kiállításra. Az ember elámul a precízen kipreparált emberi testeken, és folyamatosan arra kell emlékeztetnie magát, hogy amit lát, az nem holmi mese csupán, hanem a valóság maga.

Porból s hamuból vétettünk, és azzá is leszünk. De vajon ismerjük-e saját testünket? Tudjuk-e a bennünk lezajló folyamatokat? Tisztában vagyunk-e a testünk működésével? Valószínűleg ezekre a kérdésekre még az orvostanhallgatók is csak hosszú évek megfeszített tanulmányai után tudnak részben válaszolni, sőt még azután is sokszor értetlenül állnak egy-egy betegség előtt. A kiállítás után sem leszünk mindentudók, de talán ráeszmélhetünk sok mindenre.

A lenyűgöző, emberi testet bemutató tárlat mérete Európában is egyedülállónak számít. 2200 négyzetméteren több mint kétszáz preparátumot tekinthetnek meg a látogatók. A kontinensen még soha egyetlen városba sem látogatott el a tárlat ilyen gazdag kiállítási anyaggal. A február 15-étől látható kiállításra már eddig is ezrek zarándokoltak el, hogy megismerkedjenek az emberi test rejtelmeivel, életközelből látva annak működését a legparányibb alkotórészektől kezdve a nagyobb szervekig.

A Body kiállításon az érdeklődők felfedezhetik, milyen folyamatok mennek végbe a bőrünk alatt, láthatóvá és kézzelfoghatóvá válik az emberi test működése, feltárul a vázrendszer, előbukkannak az izmok, a légzőszervek, megmutatkozik a keringés. A kiállításon 3D-animációk segítenek megérteni, mi zajlik le a szervezetünkben sportolás, munka vagy pihenés közben. Megismerkedhetünk egy megrázóan őszinte bemutatóban az emberi magzat fejlődésével, de a világ orvostudományában részt vevő magyar kutatókkal is. A preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították. A kiállításon bemutatott minták eredetiek, és bár a kiállítók állítják, hogy olyan emberektől származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket tudományos célokra használhatják, időről időre felmerülnek kételyek ezzel kapcsolatban.

A kiállítási tárgyak némelyike sokkoló, hiszen már az első terembe belépve egy dohányos ember megfeketedett tüdeje fogad, összehasonlítva azt egy nem dohányzóéval. S közben fel is ajánlják a lehetőséget arra, hogy egy üvegdobozva bedobhassuk az uotolsó szál cigarettánkat vagy az utolsó doboz dohányt, és új, egészséges életet kezdjünk.

Láthatunk rákos májat, méhnyakrákot, és bár az ember egyik ámulatból a másikba, egyik sokkoló élményből a másikba esik, ezek a hatások segíthetnek abban, hogy belássuk az egészségtelen életmód közvetlen következményeit, és felismerjük azt, hogy az Isten által tökéletesre teremtett emberi testet az ember hogyan tudja szépen lassan lerombolni. Természetesen nem azt állítom, hogy minden negatív folyamatnak mi vagyunk az okozói, viszont igenis tehetünk azért, hogy az egészségünket minél tovább megőrizzük.

Isten csodálatos világának része, kicsiny szelete az emberi test. Elképesztő az alkotó precizitása, őt dicséri itt, ezen a kiállításon is minden. Bár tudom, hogy halottgyalázással, etikátlansággal többször meggyanúsították a kiállítást, elmondható, hogy a kiállításon maga az emberi valóság látható, és semmi olyan nincsen benne, ami ne lenne része a világnak, emberi voltunknak. Nem szabad viszolyogni tőle, mert ilyenek vagyunk, kívülről és belülről. Tudjuk, hogy porból vétettünk és porrá leszünk. Itt a végesség érzése, a halál árnyéka vetül ránk, míg végigmegyünk a tárlók között. De tudjuk: akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk.

A Body kiállítást meghosszabbították, egészen 2018. július végéig tart nyitva a Komplexben (1061 Budapest, Király utca 26.)

Címkék: BODY - kiállítás - vélemény -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!