Térzenével, kórusok fellépésével és istentisztelettel kezdődött a reformáció hónapja

Térzenével, kórusok fellépésével és istentisztelettel kezdődött a reformáció hónapja

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – 2019. október 1-jén a Deák téri evangélikus templom adott otthont a reformáció hónapja nyitórendezvényének, amelyen Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnöke hirdette az igét, a liturgiában pedig a szervezet tagegyházainak püspökei, elnökei és lelkivezetői segédkeztek.

A reformáció hónapjának mottója idén Róm 15,5: „egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint”. Az egész októberben tartó rendezvénysorozattal ugyanis szeretnék felhívni a figyelmet a keresztények közötti egyetértés szükségességére.

A nyitó istentiszteletet megelőzően az evangélikus templom előtti téren a Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Művészeti Középiskolájának fúvószenekara játszott Tóth Tamás vezényletével. Nagyszerűen bevonták a tér nem csekély számú érdeklődőit hangulatos zenei játékukba, majd az Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát kezdetű énekkel is invitálták őket a templomba. Sajnos kevesen követték őket.

A templomban Fischl Vilmos MEÖT-főtitkár köszöntötte az egybegyűlteket, majd a házigazdák nevében Kondor Péter evangélikus püspök szólt, aki beszédében Luther Márton hitét és reménységét állította a középpontba.

Az összkar szolgálata következett. Beharka Pál énekfeldolgozását a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes és Finta Gergely orgonaművész kísérték Kovács István baptista karnagy vezényletével.

A Rákoscsabai Baptista Énekkart Kertész Péter, Szabóné Hricsovinyi Renáta és Cseri Zsolt vezették zenei szolgálatuk során.

Berkesi Boglárka és Hargita Péter vezényelték a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának női karát.

Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke 2Kor 8,7 alapján tartotta prédikációját, kiemelve a hitben, igében, ismeretben és igyekezetben való bővelkedést. Prédikációját meghallgathatják.

A Pünkösdi Zenei Misszió Égi Szólamok Kórusának zenei szolgálatát Schmélné Papp Ágnes vezette.

Zárásként a résztvevők a Deák Téri Evangélikus Gimnázium ifjúsági kórusát hallgathatták meg Kardos Anna vezetésével.

Zárásként a tagegyházak vezetői, így Kondor Péter evangélikus püspök, Pataky Albert pünkösdi és Papp János baptista egyházelnök, Khaled A. László metodista szuperintendens, Steinbach József református püspök és Fischl Vilmos evangélikus lelkész imádkoztak, majd az áldás után az összkar és a gyülekezet közösen elénekelték a záróéneket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!