Skip to main content

Gyermek- és ifjúsági szolgálat

gyermek es ifjusagi szolgalat szelrozsa

Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó

A Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) szervezésében kétévente megrendezett fesztivál, egyházunk legnagyobb rendezvénye, amely sokak számára a nyár fénypontja. 1996 óta más-más helyszínen, az összejövetelre meghirdetett mottó jegyében kel életre a gazdag programkínálat, amelyen évről évre ezerötszáz-kétezer fiatal vesz részt. Aki volt már Szélrózsán, tudja, mit jelent ott lenni, aki pedig még nem, azt bátorítjuk, hogy adjon egy esélyt a találkozónak. Aki nyitott szívvel érkezik, nagy eséllyel maradandó, meghatározó élményekkel fog hazatérni.

A Szélrózsa fesztiválról bővebb információ a rendezvény Facebook-oldalán található.

Országos evangélikus táborok

Az országos evangélikus táborokat az MEE Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztályának (Gyümi) munkatársai szervezik önkéntes táborvezetők bevonásával, biztosítva a programokhoz az adminisztratív hátteret. A Gyümi évről évre az alábbi rendszeres kínálattal várja a táborozni vágyó gyermekeket és családokat:

  • országos evangélikus ifjúsági tábor, Bánk: nagy sikerű találkozó az ifis korosztály számára (résztvevők száma: 80–90 fő),
  • országos evangélikus konfirmandus- és ifjúsági tábor: elsősorban a konfirmandus korosztály számára (résztvevők száma: 80–90 fő),
  • országos evangélikus focitábor: az ifis korosztály számára, a tábor vezetői az Erős Vár FC tagjai (résztvevők száma: kb. 40 fő),
  • országos evangélikus zenetábor: hosszú idő után újra zenetábor (résztvevők száma: 30–40 fő),
  • országos evangélikus Ararát ökotábor: az MEE Ararát Teremtésvédelmi Munkaága és Munkacsoportja együttműködésével,
  • országos evangélikus családos tábor, Balatonszárszó: nagy sikerű találkozó kicsik és nagyok számára.

A táborokra ezen az oldalon lehet jelentkezni.

gyermek es ifjusagi szolgalat hittanverseny

Gyermekeknek szóló és ifjúsági kiadványok

A Gyümi további célkitűzései közé tartozik, hogy időről időre frissítse a gyermekeknek szóló és ifjúsági kiadványok elérhető választékát. A kötetek összeállításakor a szerkesztők törekednek arra, hogy a legfiatalabbtól egészen az ifis korosztályig tudjanak tematikus, programokhoz illeszkedő, a különböző korcsoportoknak megfelelő olvasmányokat, foglalkoztatókat és segédanyagokat nyújtani, amelyek segítik a gyülekezetek gyermekek és ifjúság körében végzett szolgálatát. A kiadványok egy része ingyenesen elérhető az evangélikus lelkészek és hitoktatók számára, illetve valamennyi megvásárolható a Luther Kiadó könyvesboltjában és webáruházában.

Pályázatok

A Gyümi részéről biztosított támogatási keret a központi támogatás alapösszege mellett az ifjúsági offertóriummal is kiegészül, amelyből időről időre lehetőség nyílik pályázatok kiírására nyári táborokhoz és gyülekezeti ifjúsági alkalmakhoz való hozzájárulásként. Ily módon a Gyümi évente közel 100 egyházközséget tud támogatni, és mintegy 10 millió forintot oszt ki az MEE Gyermek- és Ifjúsági Bizottságának döntése alapján. Az esetenként fennmaradó összeg egy-egy ismételt kiírás megvalósulását teszi lehetővé kisebb értékű tárgyi eszközök beszerzésére.

gyermek es ifjusagi szolgalat konnyuzene probaterem lift

Hangtechnikai szolgáltatás

Egyházi rendezvényeken szolgáló evangélikus zenekarok hangosításában is segítséget nyújt a Gyümi hangtechnikai szolgáltatásával megbízott munkatársa, aki a szolgálat keretében igény szerint gitároktatást is vállal gyülekezetekben. Az MEE székhelyén (a 1085 Budapest, Üllői út 24. szám alatt) működik egy jól felszerelt és folyamatos fejlesztések alatt álló próbaterem, amelyet bármelyik evangélikus zenekar tagjai használatba vehetnek.

Partnereink az ifjúsági szolgálat területén
Ökumenikus ifjúsági ügyek

A Gyümi munkatársai elkötelezettek az ökumenikus kapcsolatok ápolásában és az ökumenikus ifjúsági ügyek területén. Ennek egyik megvalósult formája a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) Ifjúsági Bizottsága szervezésében életre hívott pünkösdi ökumenikus ifjúsági piknik körüli szolgálatokba való bekapcsolódás, ahol felekezeti hovatartozástól függetlenül tudnak együtt lenni a fiatalok. Továbbá református és római katolikus testvéreink mellett az MEE is egyenjogú alapítója és képviselője az Ökumenikus Ifjúsági Alapítványnak, így része a szervezet által működtetett projekteknek is: az Ökumenikus Ifjúsági Iroda szervezi és koordinálja a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű, önkénteseket mozgósító országos és határon túli rendezvényt, valamint a Közös Pont fesztiválmissziót.

További ifjúsági munkával foglalkozó evangélikus szervezet a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség.

 

A Gyümi egyik fő munkaterülete a gyermekek és ifjúság körében végzett szolgálat. A Gyümi munkatársai évről évre szerveznek országos hittanversenyt és bábképzéssel egybekötött bábfesztivált, továbbá segítik az evangélikus fenntartású óvodákban hagyománnyá vált „ovisolimpiák” megrendezését is.