Ti vagytok a föld sója

Ti vagytok a föld sója

Share this content.

Forrás: Föld Sója, szöveg: Pángyánszky Ágnes
Kilenc hónapja van egy édesanyának gyermeke születésére felkészülnie. A várakozás ideje tele van eseményekkel, mégis a legizgalmasabb az, hogy ki lesz az, akivel személyesen találkozni fog. Milyen lesz gyermeke? Milyen lesz az az új személy, aki az életének része, és akihez már most elszakíthatatlan, örök kapocs köti? Az életünkben mindenféle találkozásra való készülődés hordoz ehhez hasonló izgalmas perceket, boldog, várakozással és tervekkel teli pillanatokat. Amikor pedig a találkozás létrejön, újabb események várnak ránk: az öröm, a szeretet és a figyelem megtapasztalása, az élet feladatainak közös elhordozása.

Isten és ember kapcsolatában ez a várakozás, a készülődés, majd a találkozás és a közös történet a születéskor való találkozáshoz hasonló mozzanatokat tartalmaz. Amiről a Biblia Istennel kapcsolatban szenvedélyes hitvallást tesz, az Istennek az emberre várakozó kitartó és örök szeretete. Isten bemutatkozik, megismerteti önmagát, az Én kimondásával megteremti a Te, majd a Ti kimondásának is a lehetőségét. Így vonja bele az embert abba a szabadító szeretetbe, amelyben Isten és ember egy közös ponton találkozik: Jézus Krisztus isteni és emberi örök egzisztenciájában. Az Én valóságával történő találkozás az emberi létezésünket kiteljesíti, az Isten országában való részesedésre, egy új közösségre hívja.

Ahogyan egy új jövevény a családba belenő, részesedik annak örömeiből és küzdelmeiből, egyben feladatot és felelősséget is vállalni fog érte. A bennünket kereső Istennek adott válasz az ember számára egy új közösségben való részvételt is jelent. A jézusi „Én vagyok” és az általa kimondott „Ti vagytok” egy családnak, egy élettel teli közösségnek a szoros egymásra való hatása. Ahogyan Isten a velünk való találkozásért közel jött hozzánk Jézus Krisztusban, és megismertetett bennünket az emberi lét boldogságának és felelősségvállalásának új útjaival, úgy kap az ember és az egyház közössége, a Ti is meghívást arra, hogy ízadója lehessen a világnak.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!