Beiktatták Polgárdi Sándor esperest és Bálintné Sári Judit egyházmegyei felügyelőt

Beiktatták Polgárdi Sándor esperest és Bálintné Sári Judit egyházmegyei felügyelőt

Share this content.

Forrás: papa-ma.hu,szöveg: ha
Pápa – Az idei év a tisztújítás jegyében telik a Magyarországi Evangélikus Egyházban. Tavasszal gyülekezeti szinten zajlott ez, júniusban az egyházmegyei és egyházkerületi tisztségviselőket iktatják be, ősszel pedig a zsinat tagjait választják meg. Mind a hat egyházmegyében esperes- és felügyelőválasztás volt a közelmúltban, többen újra bizalmat kaptak, néhányan helyen pedig váltás történt. A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese ismét Polgárdi Sándor lett, aki így már harmadik ciklusát kezdi meg, a felügyelői pozícióban Henn Lászlót Bálintné Sári Judit váltotta.

A beiktatás helyszíne a pápai evangélikus templom volt. Polgárdi Sándor tíz éve szolgál Pápán, 2008-ban iktatták be hivatalába először pápai lelkipásztorként, majd esperesként, akkor egy tört ciklusban, aztán 2012-ben már hat évre választották meg, s most ismét ő a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese.

„Az esperesi tisztség az a szolgálat, mely őrködik az egyházmegye élete felett – mondta az esperes. – Ha kitekintünk, akkor a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület egyik legnagyobb egyházmegyéje a miénk, a 75 gyülekezet, 26 anyagyülekezet szinte hálószerűen öleli át az egyházmegye településeit, falvakban, városokban, szórványban egyaránt” – tette hozzá Polgárdi Sándor.

„Az evangélikus gyülekezetekre jellemző az élni akarás. Minden szinten megtörténik idén a tisztújítás, mindenki új tervekkel, új lendülettel, a tapasztalatok hasznosításával lát munkához. A Veszprémi Evangélikus Egyházmegyében is bizakodóan tekinthetünk a jövőbe, hiszen körünkben itt van az Ige, melyből erőt merítünk. Fontos feladatunknak tekintjük, hogy minden gyülekezetben legyen lelkipásztor, hisz sajnos lelkészhiány van” – mondta Polgárdi Sándor, majd hozzátette, hogy több fiatal is végez most a teológián, így bizakodva tekint a jövőbe ebben a kérdésben is.

A Veszprémi Evangélikus Egyházmegye gyönyörű helyen van, itt található a legtöbb Árpád-kori templom, de nagyon sok oktatási intézmény is van, iskolák vagy óvodák Pápán, Marcaltőn, Várpalotán, Veszprémben, s az evangélikus egyház diakóniai szolgálatát elkezdte Devecserben is. Polgárdi Sándor elmondta, hogy szeretné csökkenteni a lelkészekre háruló feladatok mennyiségét, hitoktatók, segítők bevonásával, hogy a lelkészek a gyülekezeti munkára tudjanak összpontosítani.

Polgárdi Sándort Szemerei János püspök iktatta be hivatalába, az espereshelyettes dr. Zsednai Józsefné várpalotai lelkész lett.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!