Tíz dolog, melyet most megtehetünk a gyülekezetünkért – Lehetőségek az összefogásra járvány idején

Tíz dolog, melyet most megtehetünk a gyülekezetünkért – Lehetőségek az összefogásra járvány idején

Share this content.

Szöveg: Antal Bálint
Az elmúlt napok, hetek eseményei váratlan helyzet elé állították gyülekezeteinket, közösségeinket is. Az első néhány nap után úgy tűnik, hogy egyre több jó gyakorlatot látni a közösség- és gyülekezetépítés alternatív formáira, a hívekkel való kapcsolattartásra. Ezeket igyekeztünk összegyűjteni.

1. Online istentiszteletek szervezése

Örömteli, hogy nagyjából egy hét alatt több mint 70 helyről érkezett élő közvetítés vagy felvétel szerkesztőségünkbe evangélikus online istentiszteleti alkalmakról. Az evangelikus.hu gyűjti a beküldött linkeket, melyeket a teljesség igénye nélkül Facebook-oldalunkon is megosztunk. Hihetetlen látni, hogy például van olyan vidéki, kisvárosi gyülekezet, ahol március 22-én volt először élő istentiszteleti közvetítés, és három nap alatt több mint 2000 megtekintést ért el a videó.

2. Online beszélgetések, áhítatok, bibliaórák, ifik

A megosztásoknak köszönhetően vlogok (pl. Encs, Kaposvár), online áhítatok és közös ifjúsági éneklések is indultak, amelyek szintén segítik a templom falain kívüli elmélyülést és a közösséghez tartozás élményét. Ezenkívül van mód ifihelyettesítő skype-os alkalmak, online társasjátékpartik szervezésére is, sőt a szarvasiak a TikTokkal is kísérleteznek már.

3. Telefonálhatunk az internetet nem használókkal

Fontos, hogy ne feledkezzünk el az internet világán kívül élőkről sem. Sok esetben idősebb testvéreinkhez csak telefonon lehet ténylegesen szólni ezekben az időkben. A telefon kiváló megoldás lehet arra, hogy a lelkész, presbiter vagy gyülekezeti testvér érdeklődjön, vagy akár együtt imádkozzon is a négy fal közé szorított emberekkel.

4. A postaláda is lehet szószék

A tévé és rádió mellett az online világon kívül élők felé lehetőség van a postai küldemények eljuttatására vagy lelki erősítők kézbesítésre is: gyülekezeti újságok, hírlevelek, az Evangélikus Életmagazin, a vasárnapi igehirdetések leírt, nyomtatott változatai a jelenlegi korlátozások mellett is bekerülhetnek a postaládákba. Érdemes azonban körültekintően és elővigyázatosan eljárni, mivel a papír is lehet vírushordozó. Dr. Petrovicz Edinától, a Szent László Kórház immunológus főorvosnőjétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mai tudás szerint a vírus papírfelületen egy-két napnál nem él tovább. A papírt nem lehet megfelelően fertőtleníteni, ezért azt javasolja, hogy a lapokat a nyomdából való megérkezésüket követően két napig elkülönített helyen tartsák, ahonnan aztán egy maszkot és kesztyűt viselő – nem veszélyeztetett csoportba tartozó! – önkéntes kiviheti a postaládákba. Így minimálisra csökkenthető a veszély.

5. Ügyintézésben, bevásárlásban segítség

A fiatalabb gyülekezeti tagok segíthetnek az idősebb gyülekezeti tagoknak a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, sürgős ügyintézésben. (Jó tudni azonban, hogy számos hivatalban ügyintézési korlátozások léptek életbe, tehát indulás előtt érdemes tájékozódni az adott ügyet érintő intézkedési lehetőségekről.) Fontos, hogy ne csak lelkiekben segítsük egymást, ha baj van. Lackfi János sorait érdemes végiggondolnunk ilyen vonatkozásban is.

6. Balkonéneklés

Pazar evangélikus kezdeményezés a minden este 7 órakor kezdődő balkonéneklés. A online világból, egyenesen Nagykanizsáról indult ötlet nagy hatással lehet offline szomszédainkra is. Csak rajtunk múlik, hogy ez a hatás kellemes lesz-e, vagy sem.

7. Harangozás, csatlakozás

Gyülekezetünk csatlakozhat más országos és nemzetközi kezdeményezésekhez is. Ilyen lehet például egy meghatározott időben történő harangozás vagy az ablakokon elhelyezett piros szív vagy a tapsolás, melyekkel kifejezhetjük hálánkat az egészségügyi dolgozók felé.

8. Egyéni elmélyedés, továbbképzés

Ne essünk abba a hibába, hogy egész nap csak várjuk és olvassuk a legfrissebb híreket. Használjuk ki az időt, olvassunk, mélyedjünk el, imádkozzunk egymásért. Ne felejtsük el, hogy végtére is böjt van, itt az idő önvizsgálatot tartani. Érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy vajon a vírus után ugyanott szeretnénk-e mindent folytatni, ahol a szokásos életritmust abbahagytuk. A böjt a legalkalmasabb idő a szemlélet- és életmódváltásra, a hitmélyítésre, főképp, ha ezt otthon tesszük, Krisztus tanításában elmélyedve.

9. Perselypénz, adománygyűjtés

Egyre több adománygyűjtéssel fogunk találkozni a következő hetekben. Beteg kisgyermekek, munka nélkül maradt emberek, nehéz helyzetbe, adósságba sodródó családok, kisvállalkozások, és még lehetne folytatni a sort, hogy kiknek lesz szükségük társadalmi összefogásra, gyűjtésekre. Saját gyülekezetünknek hasonlóképpen szüksége lesz anyagi segítségre, hiszen a perselypénzek megszűnésével még nem fognak csökkenni a közüzemi számlák. Támogassuk gyülekezetünket átutalással, a környezetünkben élő rászorulókat pedig kereteinkhez mérten, lelkiismeretünk szerint.

10+ Írd meg kommentben!

Bizonyára létezik még számtalan ötlet és kezdeményezés, melyet nem soroltunk fel, ezért várjuk a hozzászólásokat, hogy milyen lehetőségeink lehetnek arra, hogy a bajban is erősítsük egymást.

#mellettedvagyunk
#erosvaramiistenunk

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!