Több a nő, mint a férfi az evangélikus lelkészek között Svédországban

Több a nő, mint a férfi az evangélikus lelkészek között Svédországban

Share this content.

Forrás: Euronews, Egyházak Világtanácsa
Stockholm – A svéd evangélikus egyház lehet az első hivatalos egyház a világon, ahol tartósan többségbe kerülnek a női lelkészek – írja legfrissebb riportjában az Egyházak Világtanácsa. Júliusban már 50.1 - 49.9 százalékos volt a nők és a férfiak aránya a nők javára, és a lelkészképzőkben is több nő tanul, mint férfi.

Cristina Grenholm tiszteletes, a svéd teológia rektora és az egyházi tanács titkára 

A svéd evangélikus egyházban 62 éve kaptak lehetőséget a nők arra, hogy a lelkészi hivatást válasszák. (Az első nő, aki lelkészként prédikációt tarthatott Svédországban, Anna Howard Shaw amerikai metodista lelkész volt 1911-ben.)

A 2014-ben avatott Sandra Signarsdotter (aki nem azonos a képen látható Elisabeth Oberg Hansen tiszteletessel) arra figyelmeztet, hogy bár többségbe kerültek, még messze nem egyenrangúak. A Kyrkans Tidning című szaklap kimutatása szerint havi 213 euróval kevesebbet keresnek az egyházban a nők, mint a férfiak, és csak elvétve akad nő az egyházi méltóságok között. A 13 püspökség közül mindössze négy vezetését nyerték el.

Signarsdotter szerint továbbra is elsősorban a nőt látják bennük még a kollégáik is. Azt mesélte, hogy egy lelkésztársa egyszer keresetlen stílusban tett elismerő megjegyezést az alakjára.

A 10.3 milliós Svédországban, ahol legalább hatmillióan vallják magukat evangélikusnak, komoly hagyománya van a nők egyenjogúságáért folyó küzdelemnek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!