Több gyülekezetben okozott kárt a nagyerejű szél

Több gyülekezetben okozott kárt a nagyerejű szél

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Gerlai Pál, Veres-Ravai Réka
Abaújszántó – Ágfalva – Szentes – Csorna – Kondoros – Az evangélikus egyház több templománál keletkezett kár az utóbbi napok nagyerejű szélviharai miatt.

Az abaújszántói evangélikus templomnál az önkormányzat épp a templom környezetét hozza rendbe. Most azonban egyelőre nem a szépülés, hanem a rombolás lett az úr a környéken. Gerlai Pál lelkész érdeklődésünkre elmondta, hogy a napokban alaposan megtépázta a szél a templom tetejét. A lelkész bejelentette már a kárt és segítséget is kértek: helyben a település segítségével szerveznek gyűjtést, de a biztosítóval is felvették a kapcsolatot, illetve kérték, hogy a vis maior alapból is kapjanak támogatást. (Támogatók pénzbeli adományait a Tokaj és környéke Evangélikus Egyházközség 11734042-20006785 számlaszámára várják. Közleménybe írják be: az abaújszántói evangélikus templom javára.)

Heinrichs Eszter lelkésznő arról számolt be, hogy a nagyerejű szél az ágfalvi gyülekezeti ház körüli fakerítést teljesen kidöntötte. „Az ajtót a vaspánttal együtt kiszakította, a kerítés is erősen megrongálódott – mesélte. – Reméljük, hogy a biztosító ki fogja fizetni a kárt, de az már most biztos, hogy új kerítést kell csináltatnunk.”

A szentesi neobarokk stílusú templom tornyát burkoló kissé rozsdás pléhlemezt is kikezdte a szél. „Mivel a templom egy körforgalomnál, fontos kereszteződésben áll, ez a hatalmas pléhdarab pedig mint egy vitorla nyikorogva csapódott ide-oda a szélben, féltünk, nehogy a járókelőknek vagy az autósoknak baja esik – tájékoztatott Veres-Ravai Réka lelkésznő. – Egy nagyon kedves és segítőkész járókelő intézkedésének köszönhetően a katasztrófavédelem megpróbálta elhárítani a problémát, de sajnos a szél egy napig megakadályozta azt, hogy helyre tudják állítani a tetőt" – magyarázta a lelkésznő, akitől megtudtuk azt is, hogy csütörtök délutánra végül a tűzoltóknak sikerült visszaszögelniük a helyére a leszakadt lemezt.

„Csornán a templom homlokzatát borító bádogból tépett le a szél egy darabot, a másik felét a tűzoltók szedték le, mert életveszélyes volt” – mesélte Galgóczi Lívia. Maga a templom palatetős, csak a homlokzatot borítja bádog. A gyülekezet gondnoka már beszélt egy tetőfedővel, de addig nem tudnak felmenni javítani, amíg tart az erős szél. A biztosítóval Tubán József lelkész kezdte meg az ügyintézést.

Reméljük, hogy a károk rendbetétele után templomaink ismét fogadhatják a híveket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!