Több mint egymilliárd forint jut jövőre a reformáció emlékévére

Több mint egymilliárd forint jut jövőre a reformáció emlékévére

Share this content.

Forrás: MTI
Budapest – Összesen 1,1 milliárd forint jut 2017-ben, a reformáció emlékévében a Reformáció Emlékbizottság programjainak támogatására – derült ki a kedden késő este a parlament honlapján megjelent költségvetési törvényjavaslatból.

A javaslat szerint a hittanoktatás támogatására akárcsak tavaly és idén, jövőre is 3,1 milliárd forintot fordítanának.

Az egyházi alapintézmény-működésre fordítható összeg, illetve a személyi jövedelemadó egy százalékának kiegészítésére 2017-ben is 8,8 milliárd forintot szán a kormány, és szintén változatlan összeg, 1,7 milliárd forint jut jövőre az egyházak hitéleti támogatásának kiegészítésére. A vallási tevékenységet végző szervezetek támogatására is ugyanannyit, 121 millió forintot fordítanának. 

Az egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatására összesen 3,8 milliárd forintot tervez költeni a kormány, míg idén ez az összeg 650 millió forint volt.  

Az ideihez képest kis mértékben nő az átadásra nem került korábbi egyházi ingatlanok utáni járadék: 2016-ban ez az összeg 17,58 milliárd volt, jövőre 17,72 milliárd forint lesz.

Valamivel több mint 2 milliárd forint működési kiadással számolhatnak, továbbá 900 millió forintot költhetnek beruházásokra és felújításokra 2017-ben az egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények.

A javaslatból kiderül, hogy a kormány jövőre a Lakiteleki Népfőiskola beruházásával összefüggő feladatokra 5,5 milliárd forintot szán, a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium rekonstrukciójára 600 milliót, a győri Nagyboldogasszony-bazilika rekonstrukciójára 500 millió forintot, és 300 milliót költhetnek a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpont létrehozására.

Nem változik az egyházi épített örökség védelmére és egyéb beruházásokra fordítható összeg sem, akárcsak idén, jövőre is 1,4 milliárd jut erre. 

Az 5000 lakosnál kisebb településeken szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótlékára jövőre is 1,9 milliárd forintot szánnak, és változatlan összeg, 420 millió forint jut a külhonban szolgálatot teljesítő egyházi személyek jövedelempótlékára is.

Változatlan továbbá a határon túli egyházi intézmények fejlesztésének támogatása: 300 millió forint.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!