Több száz kilométerre egymástól, mégis együtt – Online külügyi est volt az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Több száz kilométerre egymástól, mégis együtt – Online külügyi est volt az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Share this content.

Szöveg: Angyal-Cseke Csaba (EHE-HÖK külügyi titkár)
Budapest – 2020. október 13-án este tartotta meg hagyományos külügyi estjét rendhagyó formában az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE). Az külföldi ösztöndíjas tanulmányok népszerűsítésére hivatott eseményt a járványhelyzet miatt idén online felületen kellett megrendezni, mégis elmondhatjuk, hogy egy tartalmas, jó hangulatú program részesei lehettünk.

Dr. Korányi András egyetemi tanár köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a külügyi est a huszárok verbunkosához hasonlítható: a már ösztöndíjon járt hallgatók beszámolói a jövőben külföldi tanulmányokra készülők táborát toborozzák.

A köszöntést követően Angyal-Cseke Csaba, a Hallgatói Önkormányzat külügyi titkára tartott áhítatot 1Krón 28,20 alapján, melyben kifejtette, hogy vizsgákon, szigorlatokon, külföldi ösztöndíjon át az Isten Jézus Krisztusban, a Jó Pásztorban nyilvánvalóvá lett kegyelmes szeretete által, félelmeket és kétségeket eloszlatva vezeti végig az általa kijelölt úton azokat, akiket elhívott, igéjében és szentségében pedig velünk van a világ végezetéig.

Az áhítat után a Magyarországi Evangélikus Egyház Ökumenikus és Külügyi Osztályának az elsőadását hallgathatták meg a jelenlévők. Cselovszkyné dr. Tarr Klára osztályvezető, és Balicza Klára referens a külföldi ösztöndíjra való jelentkezéshez szükséges feltételekről, annak módjáról, és az idei évben elérhető lehetőségekről tájékoztatták a hallgatókat, majd egy rövid fórum keretében konkrét kérdéseiket is feltehették az érdeklők.

Az est további részében tavalyi, illetve az idei évben ösztöndíjas hallgatóké volt a szó. Fabiny Márton németországi, Fekete Adrienn Mercédesz norvégiai, Riczinger Péter és Slezák Bence amerikai, Varga Nárcisz pedig finnországi ösztöndíjas évéről számolt be. Gondolataikat, élményeiket hallgatva érezhető volt, milyen szellemi, lelki és önismereti meggazdagodást eredményezhet egy másik országban eltöltött tanulmányi év.

Az est utolsó részében az idei évben küldi ösztöndíjukat töltő hallgatók meséltek jelenlegi élethelyzetükről. Győrffy Sándor Neuendettelsauból, Mátyás Viktória Lipcséből, Mórotz Réka Rebeka pedig Heidelbergből jelentkezett be. Az idei külügyi est rendhagyóságaihoz tartozott többek között az is, hogy a megszokott renddel ellentétben nem előre elkészített, videós formában, hanem valós időben hallgathattunk meg jelenlegi ösztöndíjas hallgatóink gondolatait, így elmondhatjuk, hogy az online felület minden kellemetlensége ellenére lehetőséget biztosított arra, hogy többszász kilométeres távolságokat leküzdve lehessünk együtt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!