Több vagy, ha adsz! – Beszélgetés Darvas Mártonnal

Több vagy, ha adsz! – Beszélgetés Darvas Mártonnal

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: 72 óra kompromisszum nélkül
Budapest – „Ha valamit adunk, akkor megtapasztalhatjuk, hogy valami több is jelen van, mint saját magunk” – fogalmaz Darvas Márton. 2017. október 12-15-e között immáron tizedik alkalommal kerül megrendezésre a 72 óra kompromisszum nélkül országos akció. A kezdeményezésről, annak egyházi hátteréről és az önzetlen segítés öröméről az ökumenikus kezdeményezés főkoordinátorával beszélgettünk.

– „Több vagy, ha adsz!” – ez az idei 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akció mottója. Mit jelent ez?

– Tavaly az „Add magad!” volt a mottónk. Akkor arra hívtuk a fiatalokat, hogy fedezzék fel, hogy mennyire magukra tudnak találni abban, ha másoknak segítenek, vagyis a fókusz az egyén önkeresésén volt. Az idei üzenetnek hasonló gyökerei vannak, csak még bátrabban próbáljuk Isten felé fordítani a figyelmet. Idei mottónkkal azt üzenjük, hogy ha valamit adunk, akkor megtapasztalhatjuk, hogy több is jelen van, mint saját magunk. Nem azt mondjuk, hogy több leszel, ha adsz, sokkal inkább arra hívjuk fel figyelmet, hogy ez egy tapasztalás, hogy az önzetlen segítségnyújtás által kiegészül az ember.

Ehhez társul a kezdeményezés bibliai mottója is: „aki mást felüdít, maga is felüdül” (Péld 11,25b).

– Hisszük, hogy a keresztény önkéntesség az, hogy elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy kimozduljunk a saját komfortzónánkból. Ehhez mindenképpen tartozik egy Istentapasztalat is, valamint annak a megélése, hogy a segítség nem rossz dolog, hanem általa hamar felismerheti az ember, hogy ha én felüdítek másokat, attól magam is felüdülök.

Az előző években átlagosan 8-9 ezer fő vett részt az evangélikus-, katolikus- és református egyház által szervezett akcióban. Miben mutatkozik meg, hogy ez egy egyházi kezdeményezés?

– Az önkéntesség olyan aktív cselekvés, amit az egyházon belül megélünk. Ezen a rendezvényen olyan közeget próbálunk teremteni, hogy még az egyházhoz szorosan nem tartozó érdeklődők is meg tudják érezni azt, hogy milyen keresztény egy közösségben mozogni és élni. Egyházi szervezés révén a résztvevők túlnyomó többségét reménység szerint a jövőben is mindig az egyház fiataljai fogják adni. Mióta elindult az iskolai közösségi szolgálat, azóta megnövekedett az iskolai csoportok jelentkezése is. Általában az iskolai szolgálatra jelentkezők közül sokan nem nagy elszántsággal érkeznek, de egy idő után látszik, hogy elkezdik érezni, hogy a többiek valami másért vannak jelen, ami pozitív hatással van rájuk is…

Ez miben nyilvánul meg?

A segítés élményének, valamint a jó, örömteli, befogadó közösségnek átformáló ereje van! Az évente egyszer megrendezésre kerülő akciónknak pont az a lényege, hogy ez a három nap tényleg sok emberhez szóljon. A 72 óra kompromisszum nélkül arról szól, hogy lépjünk túl a saját önzésünkön és segítsünk másoknak. A keresztény fiatalok élnek annyira másképpen, hogy annak van egy kifelé is ható pozitív vibrálása, ami azt mutatja, hogy így jó lenni.

Az önkéntes akcióban résztvevők benyomásait minden évben összegyűjtitek. Milyen visszajelzések érkeznek?

– Az előző évek leggyakoribb szava az együtt volt. Ezen kívül a segíthettünk, tehettünk, dolgozhattunk szavak voltak gyakoriak. A visszajelzésekből az is kiderül, hogy a fiatalok büszkék arra, hogy az ismerőseikkel közösen tehettek valami jót. Projektjeink szemléletformálók, amiben a résztvevők átélhetik a segítés örömét.

Elsősorban középiskolásokat és egyetemi hallgatókat szólítotok meg. Milyen segítő területekre lehet jelentkezni?

– A 72 óra kompromisszum nélkül egyik különlegessége, hogy nem konkrét programra, hanem idősávra lehet jelentkezni. Az önkéntesek azt mondhatják meg, hogy mikor érnek rá és ehhez kapnak egy meglepetésprojektet. Alapvetően három területre – fejlesztő, ökológiai és szociális – koncentrálódik a segítő szolgálatunk. Fejlesztő projektjeink alapvetően felújítási, parkrendezési munkát jelentenek. Az ökológiai projektek szintén fejlesztő munkák, de úgy, hogy azok fókuszába a környezetvédelem kerül. Ma rengeteg illegális szemétlerakó van, azok megszüntetései – emberi kapacitás hiányában – sokszor csak ilyenkor tudnak megvalósulni, de patakok medrét is tisztítjuk és elhagyatott sírokat is gondozunk. A szívünkhöz legközelebb pedig talán a szociális projektek állnak. Ezek keretében idősekkel foglalkozó intézményekbe, kórházak gyermekosztályaira, szociális intézményekbe várunk fiatalokat, hogy különböző programokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel örvendeztessék meg a rászorulókat. Ezeknek a programjainknak az alapja a találkozás, az ismeretlen élethelyzetek megismerése.

Mit jelent személy szerint neked a 72 óra?

– Hat éve vagyok aktívan benne a szervezésben. Ebben a munkában megtapasztalható, hogy mit jelent az, hogy egy jó ügyért több ezren képesek vagyunk együtt mozdulni. A három napban igazán váratlan összefogások alakulhatnak ki. A sok részfeladat összessége kifejezi, hogy bár sokfélék vagyunk, mégis, közösen igazán jó dolgokat valósítunk meg.
Ezen kívül öröm, hogy ezzel a kezdeményezéssel megmutathatjuk, hogy a segítségnyújtásban nincsenek kerítések. Ha az emberben megérlelődik, hogy egy jó ügy érdekében ki akar lépni a maga korlátaiból, akkor azt meg is teheti. Itt ugyanis szeretettel várjuk azokat, akik nem a félelmeiknek engednek, hanem mernek bátrak lenni. A 72 óra kompromisszum nélkül ideje alatt az érdeklődők megtapasztalhatják, hogy tudnak másokért, környezetükért és így magukért is tenni!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!