Tombolni csak szépen

Tombolni csak szépen

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: I. A.
Kezdjük az elején. Mi a Sziget Fesztivál? A válasz egyszerű: Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye, amelyet 1993 óta minden év augusztusában rendeznek meg Budapesten, az Óbudai-, azaz Hajógyári-szigeten. Ám aki volt már ezen a rendezvényen, az tudja, hogy ennél jóval többről van szó.

Mert aki valaha már ellátogatott a Sziget Fesztiválra, az tudja, hogy manapság szinte egyedülállónak számító életérzést tapasztalhat meg. A szigetlakók, ha nem is egyformák, de egyenlők. Nem számít, honnan jön az ember, vagy mivel foglalkozik, de még csak az sem, hogy aznap milyen ruhát vett fel. Így aztán éppúgy találkozhatunk itt állatjelmezekkel, mint népviseletekkel vagy kitalált maskarákkal, de persze a megszokott fesztiváloutfitek sem maradhatnak el. A fesztiválozók elengednek mindent, kitörnek a szürke hétköznapokból, eltöltenek egymással és a zenével néhány napot vagy akár egy hetet is az óbudai nyugalomszigeten. Mert a Sziget nyugalmat kínál, még ha ez egy kívülállónak első pillantásra érthetetlen is.

A világ minden tájáról érkeznek ide fiatalok. A hely szelleméből adódóan kötetlenül lehet ismerkedni, barátkozni, és persze az idegen nyelvek gyakorlására is kiváló lehetőséget kínál a találkozó. A szórakozás mellett idén is tartalmas programok széles palettájáról választhattak a fesztiválozók. Kézműves-foglalkozások, workshopok, vallással, spiritualitással kapcsolatos beszélgetések, csoportos foglalkozások, prevenciós programok, mozi, színház, ismeretterjesztő előadások követték egymást. Különleges élményt nyújtott a Civil sziget, ahol különböző, manapság mindinkább szorongató feltételek között tevékenykedő civil szervezetek munkáját lehetett megismerni. Az elme pallérozása mellett persze sportolási lehetőségek, street workout park, strand és sok más érdekes program közül is választhattunk. Az idei fesztiválon is bepillanthattunk más országok kultúrájába, megkóstolhattuk ételeiket, gyönyörködhettünk táncaikban, és nem utolsósorban barátkozhattunk az onnan érkezőkkel. Aligha túlzás azt állítani, hogy a szervezők idén is leírhatatlanul színes és varázslatos világot teremtettek erre a rövid időre Óbuda szívébe.

Külön érdekessége volt az idei Szigetnek, hogy jó néhány kreatív térelemmel találkozhattunk a rendezvényhelyszíneken sétálgatva. PET-palackokból készült az újrahasznosított, életnagyságú sárkányszobor, de sok papírmasé lámpás, esernyőlugas és éjszakára kivilágított műalkotások ejtették ámulatba, illetve hökkentették meg a szigetlakókat.

Zenei ízléstől függetlenül idén is mindenki megtalálhatta a gusztusának megfelelő muzsikát a tarka programkínálatban. A világhírű fellépők mellett feltörekvő tehetségek és komolyzenei klasszikusok is helyet kaptak a színpadokon. A korábban számtalan konfliktus forrásául szolgáló hangerő mérséklése s így a környéken lakók nyugalma érdekében a szervezők idén is számos zajcsökkentő megoldást alkalmaztak. A szabadtéri koncertek este 11-kor befejeződtek, a később kezdődő programokat pedig zajszigetelt sátrakban rendezték meg, amelyeknek a bejárata elé még zajszűrő falakat is telepítettek. A csendesítő erőfeszítések sikeresnek bizonyultak, mert ezzel kapcsolatos panaszról idén sem érkezett hír.

Szép gesztus volt a rendezőktől, hogy a szigetlakók a heti bérlet kiváltásával számos pluszszolgáltatást is igénybe vehettek. Sok egyéb kedvezmény mellett a fesztivál ideje alatt ingyen léphettek be a budapesti strandokra és fürdőkbe. Ki tudja, lehet, hogy ez a remek lehetőség diszkrét utalás volt a sátorlakók általános tisztasági állapotára… Folyamatosan ügyeletet adó mentőszolgálat, biztonsági szolgálat és szigethelperek is ügyeltek a rendre és a biztonságra.

Vagyis aki rendben akart tombolni, az idén is megtalálta a számítását a Szigeten!

A cikk az Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 35-36. számában jelent meg, 2017. szeptember 10-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Címkék: fesztivál - lelkész -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!