Toronyélmény Kőszegen – Baranyay Csaba lelkész vezetett fel a haranghoz

Toronyélmény Kőszegen – Baranyay Csaba lelkész vezetett fel a haranghoz

Share this content.

Forrás: vaol.hu, szöveg: Tóth Kata, fotó: Ohr Tibor
Kőszeg – Pazar kilátás nyílt a városra az evangélikus templom harangtornyából azoknak, akik szombaton Baranyay Csaba lelkésszel tartottak.

A mai evangélikus templom II. József 1781-es türelmi rendelete után két évvel épült fel a meghatározott jegyekkel: belső udvarba, torony nélkül, hogy ne látszódjon – hosszú ideig a zárt kertben álló épületben tartotta istentiszteleteit a gyülekezet. Több mint száz évvel később a kőszegi evangélikusok úgy gondolták, új templomot kellene építeni, ami a Várkörre nyílik. A tervek 1917-re készültek el.

Végül 1930-ban emelték a templomtól különálló – a Várkör felől látható – templomtornyot mint a tervezett új templom első elemét. A gazdasági válság miatt azonban kútba esett a teljes terv – erről is beszélt népes közönsége előtt a lelkész, mielőtt a vezetésével felfelé indultak az érdeklődők a számtalan lépcsőn.

A torony történetét megismerhetjük a gyülekezet honlapján, Keveházi László leírásából.

A torony­élmény után este a Kőszegi Evangélikus Egyházközséghez kötődő zenészek, a gyülekezet énekkara –három zeneiskolás növendékkel kiegészülve – mutatkoztak be a templomban. Olyan zenészek műveit adták elő, akiknek idén van születésüknek vagy haláluknak az évfordulója. 

A Bach Mindenkinek programsorozathoz kapcsolódva Bach a-moll prelúdium és fúgáját Szász Judit orgonaművész adta elő. A koncertet az Európai Szociális Alaphoz benyújtott pályázat segítségével valósították meg, a programot Magyarország Kormánya és az Európai Unió támogatta.

KÉPRIPORT a gyülekezet honlapján.

Képek a gyülekezet Facebook-oldalán.

2019. április 7-én, vasárnap, böjt 5. vasárnapján ismét zenével is dicsérik Istent, rendhagyó istentiszteleti renddel, a 10 órakor kezdődő istentiszteleten, a templomban. J. Haydn: A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán című műve Stuller-vonósnégyes tolmácsolásában csendül fel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!