Tovább folytatódott a zarándokút az ökumenikus egységért

Tovább folytatódott a zarándokút az ökumenikus egységért

Share this content.

Szöveg: Schvarczkopf Anita. Fotó: Gilicze Tamás, Varga Máté
Bakonybél – A bencések, illetve a dunántúli evangélikus és református püspökség védnöksége alatt már második alkalommal indultak útnak azok a keresztény testvérek, akik az ökumenikus egység keresésének és kifejezésének módjaként a zarándoklatot választották.

A szervező csapat tagjai között többen az előző évben még „csak” zarándokok voltak, de az idén már az előkészítő és lebonyolító munkákba is aktívan bekapcsolódtak. Ilyen volt Béres István és felesége, Korpics Márta, akik tavaly még mint résztvevők gyalogoltak, az idén viszont már a fő koordinátorai is voltak a szervezésnek. 

Elmondták, hogy 2017-ben a reformáció ötszázadik évfordulójára szervezett Győr–MénfőcsanakPápa útvonal után az idén Bakonybélből indult a negyvenfős csapat. Az út öt napon át vezetett VároslődNagyvázsonySzentbékkállaNemesgulács útvonalon át Reziig. Naponta átlagosan 20-25 kilométert gyalogoltak. Egy-egy nap végén, „az út porának” lemosását követően közös vacsora és hálaadó áhítat zárta az estéket.

A résztvevők között katolikus, evangélikus, református vallásúak mellett más kisebb keresztény közösségek tagjai is képviselték magukat. A kijelölt lelki tartalmakon túl fontosnak tartották az egyházak hagyományainak, liturgiáinak és jelképeinek megismertetését is.

Így Bakonybélben a bencés szerzetesekkel együtt vettek részt az esti kompletóriumon (imaórán), más napokon pedig taizéi imaórán, református és evangélikus liturgia szerint tartott istentiszteleten voltak együtt.

Az estékhez hozzátartoztak a dicsőítő és taizéi énekek, amelyeket Gilicze Tamás kísért gitárral. Többek számára hatott újdonságként a liturgikus tánc, amelyben Varga Gyöngyi vezetésével a zsidó tánc- és zenekultúra alapjaiból kaptak ízelítőt a zarándokok. A liturgikus agapén (ókeresztény szeretetvacsora) pedig az ünnepi asztal elhagyhatatlan elemei, a szőlő, a kalács és a bor is megjelentek.

A gyaloglás fizikai fáradalmait Keresnyei Klára jógaoktató szakszerű nyújtógyakorlataival, a lelki terheket és fájdalmakat pedig Halmos Ábel OSB bencés szerzetespap, Varga Gyöngyi evangélikus és Gilicze Tamás református lelkész útmutatásai szerint tudtuk enyhíteni. 

Béres István és Korpics Márta elmondta, hogy munkájuk még nem ért véget, hiszen a szervezőcsapat számára még hátravan az értékelés fázisa, amelyben kíváncsian várják a zarándokok véleményeit, visszajelzéseit. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!