A továbbképzés élménye – Pedagógus-továbbképzési program az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

A továbbképzés élménye – Pedagógus-továbbképzési program az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Share this content.

Szöveg: dr. Pángyánszky Ágnes. Fotó: Tóth Inez, Csáky-Pallavicini Zsófia, Pángyánszky Ágnes, Balogh Kriszta
Budapest – A közel 15 éves múltra visszatekintő pedagógus-továbbképzés 2018 augusztusában zárta a 2017–2018-as tanévi budapesti képzését. A huszonegy evangélikus iskolában vagy óvodában tanító pedagógus számára a képzés utolsó négy napját új formában, a mai élménypedagógia kihívásait a mindennapokban megvalósító pedagógusok számára élményekre alapuló formában szervezték meg. Ezek az impulzusok a teológiával, a teológia gyakorlati megtapasztalásával kapcsolatos élmények voltak.

A képzésen részt vevő pedagógusok megismerkedtek az istentiszteletek, az igehirdetés és a lelkigondozás kérdéseivel, a bibliaolvasás interaktív megközelítésével, részt vettek rendszeres teológiai vitaesten, meglátogatták az Evangélikus Országos Gyűjteményt: az Evangélikus Országos Levéltárat, az Evangélikus Országos Könyvtárat és az Evangélikus Országos Múzeumot, valamint a Bibliamúzeumot és a Deák téri evangélikus templomot.

Egyházunk országos központjában a diakóniai osztály, a nevelési és oktatási osztály és az igazgatóság fogadta őket. Itt megismerték azt a szolgálatot is, amely összefogja és támogatja a különböző intézmények életét és munkáját.

A képzés egyik kiemelkedő élménye a budapesti Hunyadi téri zsinagógában való esti imádságon és kiddusvacsorán való részvétel volt, ahol testvérként fogadták csoportunkat, és az asztalközösség egyben olyan különleges alkalommá vált, ahol az élmény mellett új ismeretek, egymás megismerésének az öröme tölthette el az asztalnál ülőket.

A záró pasztorálpszichológiai délelőtt a képzés egészében való részvételről, egymás megismeréséről, a közösség élményéért való hálaadásról szólt.

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem a 2018/19-es tanévre is várja az érdeklődő pedagógusok jelentkezését. A Teológiai továbbképzés evangélikus iskolákban és óvodákban dolgozó pedagógusok részére című továbbképzési program 120 órás, akkreditált program, amely sikeres befejezés esetén tanúsítvány kiadásával zárul.

A jelentkezés feltételeiről az evangélikus oktatási intézményekben és az Evangélikus Hittudomány Egyetem honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

A szerző az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetője.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!