A traumákat legyőzni könnyebb a közösség erejével

A traumákat legyőzni könnyebb a közösség erejével

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
A Virgin River romantikus filmsorozat látszólag egyszerű és hétköznapi, ám épp ezért rendkívül sokféle területtel foglalkozik: emberi sorsokról, családi tragédiákról, elengedésről, szerelemről, gyerekvállalásról, összetartozásról és segítségnyújtásról is szól. Amerikában már megtekinthető a második évad is, és a harmadikat tervezik az alkotók. Magyarországon egyelőre még csak az első évad érhető el a Netflix kínálatában. – Spoilert tartalmaz!

A sorozat középpontjában egy kaliforniai ápolónő, Melinda Monroe (Mel) áll, aki bába, és szakápolói végzettséggel a tarsolyában úgy dönt, hogy Virgin River Isten háta mögötti hegyi városkája tökéletes lesz arra, hogy kigyógyuljon többszörös lelki gondjaiból, és egyúttal új értelmet találjon hivatásának is.

Megérkezése után azonban egy csapásra ki kell ábrándulnia, hiszen a neki ígért faház egy szemétdomb, az utak járhatatlanok és a helyi orvos, akivel együtt kellene dolgoznia, hallani sem akar róla. Belátja, hogy óriási hibát követett el, és elhatározza, hogy másnap reggel tovább is áll.

A kisváros bárjában azonban találkozik a tulajdonossal, Jack Sheridannel, aki veterán amerikai tengerészgyalogos katonaként él itt, és valami vibrálni kezd közöttük. Amikor pedig az orvosi rendelő verandáján megtalálnak egy elhagyott újszülöttet, végleg megváltoztatja a terveit.

Veszteségekkel együtt élni

Az alkotók lassan adagolják a tudnivalókat Mel múltjából: megtudjuk, hogy kisbabája és férje elvesztése miatt szomorú, és meg kell tanulnia, hogyan kell túltennie és meggyógyítania önmagát az őt ért sok keserűségből.

Ugyanígy súlyos traumákat hordoz Jack is, akit a háborúban történt testi és lelki sérülései gyötörnek.

Mivel sokunknak lehetnek hozzájuk hasonló veszteségei, múltbeli problémái, amit teherként cipelünk, ezért sok azonosulási pont rejlik a filmben. Megerősödhet bennünk a tudat: minden trauma és veszteség ellenére van új élet, van új remény, lehet újat kezdeni, bármi is történt velünk.

Utópikus kisváros – segítőkész szomszédokkal

A nagyvárosi élethez szokott embereknek furcsa világ ez a kisváros. Mindenki ismer mindenkit, egymás mindennapjainak részesei az emberek. Ha valakivel valami baj van, melléállnak és segítenek neki. Nem hagyják elveszni őt, nem hagyják, hogy a gondok teljesen maguk alá temessék.
Sokszor azonban épp a túlzásba vitt egymásért való aggódás okoz gondokat, konfliktusokat és félreértelmezett helyzeteket. A sorozat arra tanít tehát, hogy fontos a határok betartása, az intim szférát pedig nem szabad egy bizonyos határon túl megsérteni, mert ez helyrehozhatatlan károkat okozhat. De fontos az is, hogy a másik mellett álljunk, ha baj van.

A megbocsátásról

Keresztényként érdekes adalék a filmben a város polgármesternőjének és volt férjének viszonya. Igaz, hogy 20 éve a férj réges-régi félrelépése óta külön élnek, mégis igen soros a kapcsolatuk. Jóformán mindent a másikkal beszélnek meg, egymást támogatják. Igazi jó csapat lennének ők, ám a feleség nem tudja megbocsátani férjének azt a múltbeli hibát, és hiába telik el 20 év, a megbocsátás hiánya miatt a régi sebek újra és újra felszakadnak.

Van még muníció a továbbiakra!

Összességében nekem tetszett a Virgin River első évada. Egyszerű, hétköznapi történet, mégis teljesen lekötött. A 2. évadban remélem minden eddig felmerült kérdésre választ kapunk, és jobban ki lesz bontva a történet.

A Virgin River egyébként könyv formában is megjelent, és már magyarul is olvasható. Robin Carr regénye egy 20 részes sorozat része, amelyből együttesen már több mint 13 millió példányt adtak el. A filmsorozat tehát új mérföldkövet jelent a szerző és munkája számára, de nem kell aggódni: maradt még elég feldolgozni való.

Címkék: Virgin River - filmajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!