Trianon 100 szubjektív

Trianon 100 szubjektív

Share this content.

Forrás: Facebook.com / Békéscsaba-Jaminai Evangélikus Egyházközség, szöveg: Nagy Zoltán
Mi az a Trianon? Nem tudom. Kiskoromban az üzletben számomra idegen nyelven voltak kiírva dolgok. Amikor anyukám elküldött élesztőért, mindig megkérdeztem, mi van ráírva, hogy tudjam, mit is kell hozni. De egy kedves idős tanító néni megtanította, hol van a magyar címerben a Tátra, Mátra, Fátra, és a Duna Tisza, Dráva, Száva.

Mi az a Trianon? Nem tudom. Az alattunk lakó orvos szülők és három gyerekük mind szlovákul beszéltek. De ha hirtelen belázasodtam, anyukám csak leszaladt a szomszéd nénihez, aki azonnal feljött és megvizsgált. Amikor meggyógyultam, újra a Tompa-szobor mellett mentem iskolába, amelyet a város egyik központi teréről a városszéli parkba száműztek egykor. De legalább megmaradt!

Mi az a Trianon? Nem tudom. Pásztor Mariska néni, akinek fogadott unokája voltam, mindig várta testvérét Pestről, aki évente csak egyszer jöhetett. Ő mindig hozott gesztenyepürét, ami nálunk nem volt. Számomra még ma is különleges ünnep, emlékeket felidéző étel a gesztenyepüré. Míg a tanévzárókon csak a csehszlovák, a szovjet himnuszt és az Internacionálét hallgattuk, tanárunk egy teljesen átlagos, szürke napon megtanította a magyar himnuszt és a szózatot is, amit egy-egy március 15-én, titkon lehetett elénekelni a Petőfi háznál tartott ünnepségen.

Mi az a Trianon? Nem tudom. De ámulattal néztem, ahogy keresztapámék magyarországi rokonai Trabantjuk belső sárvédőborítását megbontják és elrejtik ott a cukrot, mert Csehszlovákiában volt cukor, Magyarországon meg Trabant. Sok Trabant. Most már ennek tulajdonítom, amit tizenévesként éreztem, hogy amikor átjöttünk az országhatáron, éreztük, itt a levegő is más. De egy-egy olimpia után, mondjuk épp 88-ban, az éremtáblázatot látva jobban kihúztuk magunkat, mert azt a 11 aranyat, 6 ezüstöt és 6 bronzérmet mi is magunkénak éreztük.

Mi az a Trianon? Tudom, hogyne tudnám. Tudom, de sosem tudtam azonosulni sem az asszimilálódás minden mindegy alapú belenyugvásával, sem a „Nem, nem, soha!” vulgarizálódott radikalizmusával. A múltra emlékeznünk kell, az igazságtalanságokat nem szabad elfelejtenünk.

Mi az a Trianon? Tudom, de másképp tudom, mint a legtöbben. Nem gondolom helyesnek, hogy Trianont a most élőkön kérjük számon. Nem gondolom helyesnek, hogy mellünket veregető büszke magyarként „Bömbölve rohanunk majd, mint a tengerár” (József Attila) és leszlovákozzuk, lerománozzuk azokat, akik az ilyen bömbölve rohanást is szenvedik naponként. Nem gondolom, hogy helyes összetartozásról papolnunk, miközben gyermekeink előbb jutnak el nyaralni Közel- vagy éppen Távol-Kelet egzotikus nyaralóhelyeire, minthogy megtudnák hol is folyik a Száva, vagy hol magasodik a Tátra.

Mi az a Trianon? Tudom. De nem állítom, hogy jól tudom. Számomra mégis a velem élő történelem. Amely összetartásra késztet. Összetartozásra azokkal, akikkel egy nemzethez tartozom. Összetartásra azokkal a más nemzetiségűekkel, akikkel együtt kell élnem. Emlékezzünk ma nem pusztán siránkozva a múlton, és az akkori igazságtalanságokon, hanem előre tekintve, a jelen lehetőségeit kihasználva. Ahogyan Pál is biztat mai útmutatói igénkben: „Álljatok meg tehát, felövezve derekatokat igazságszeretettel, és magatokra öltve a megigazulás páncélját, sarut húzva lábatokra, készen a békesség evangéliuma hirdetésére.” (Ef 6,14-15)

Címkék: Trianon - Nagy Zoltán -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!