TudásFeltöltés – Vetélkedőt rendeztek a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban

TudásFeltöltés – Vetélkedőt rendeztek a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban

Share this content.

Videó: #Martinkult #MartinTechCrew
Budapest – Az egyik legsikeresebb középiskolás tudomány-vizualizációs vetélkedő, a „TudásFeltöltés” negyedik kiírása az evangélikus középiskolák támogatását megvalósító EFOP pályázat keretében indult el. A természettudományos ismereteket immár hét éve viszi közel a középiskolásokhoz a program, újdonságát a szlogenje fogalmazza meg tömören: „Irányítsd a mobilodat a tudományra!” 2018. novemberében az evangélikus középiskolák számára kiírt forduló győztese a soproni Berzsenyi Líceum csapata lett. 2018. november 17-én a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban rendezték meg a TudásFeltöltés vetélkedő döntőjét. Az erről készült videofelvételeket itt tekinthetik meg.

A program az első alkalommal, 2010-ben ShowYourScience néven, majd 2012-ben és 2014-ben az OTP Fáy András Alapítvány, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ), valamint a Tudástársadalom Alapítvány együttműködésében került megrendezésre. Ezekben az években összességében közel 150 kisfilm érkezett be és a diákok több tízezer ezer szavazatot gyűjtöttek.

A folytatáshoz egy uniós pályázat adott lehetőséget: az országos programot megelőző őszi forduló is az EFOP-3.2.5-17-00053 pályázat támogatásával, és a Magyarországi Evangélikus Egyház megvalósításában jön létre. A 2018-2019-es tanévben két szakaszban zajlik a verseny: ősszel az evangélikus fenntartású iskolák közül a soproni, nyíregyházi, bonyhádi, miskolci gimnázium diákjai indultak. Tavasszal a 2019. április 13-i döntőbe kerüléshez viszont már az ország valamennyi középiskolájában készíthetnek filmeket a csapatok. A vetélkedő tematikus iránya: tudományos témájú, bármely szakterülethez, de valamilyen módon a periódusos rendszer elemeihez kapcsolódó, rövid mozgóképes anyagokat készíthetnek a csapatok.

Az őszi döntőt november 17-én, Budapesten, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban tartották. A vetélkedőre beküldött 15 filmet a közösségi oldalon több ezren nézték és kedvelték. A lájkolások és a szakértő zsűri döntése alapján 6 csapat került be a helyszíni döntőbe. Nekik még egy filmet kellett elkészíteniük a „gesztenye” és „üvegpohár” fogalmak alapján. A diákok kreativitását dicséri, hogy hat teljesen különböző filmes alkotás született. A helyszíni döntő során két feladatot kellett megoldaniuk: szituációs játék periódusos rendszer elemeinek a felhasználásával, kampánybeszédek egymás filmjei mellett). A diákok is pontozták egymás munkáját, és minden produkció végén meghallgathatták a zsűri szakmai értékelését. A zsűritagok között köszönthettük: Dr. Paszternák Andrást (Csodák Palotája tudománykommunikációs koordinátora), dr. Jurecska Laurát (mikrobiológus az ELTE tanszékének munkatársa), Kőrösi Andrást (televíziós szakember, operatőr) és dr. Fábri Györgyöt (az ELTE habilitált docense, a projekt megálmodója és a zsűri elnöke).

A legtöbb pontot a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium csapata szerezte és ezzel megnyerte vetélkedő fődíját. A csapat tagjai: Csendes Mátyás, Bognár Bálint és Horváth Laura és a felkészítő tanáruk Győre Henriette egy-egy GoPro Hero 5 kamerát vihettek haza. A ’Gopnik Tube’ (https://vimeo.com/294450504) című kisfilmmel kerültek a döntőbe, ahol egy könnyed, humoros, ugyanakkor tudományos videóval bizonyították rátermettségüket.  

Kiválóan szerepelt a másik soproni csapat is, melynek tagjai: Németh Fanni, Horváth Emma, Fonnyadt Diána, felkészítő tanáruk szintén: Győre Henriette különösen a versenyfilmjük, a ’Kémia film’ emelkedett ki a mezőnyből.

Harmadik helyezést érő pontszámot kapott a nyíregyházi Kormány Szabolcs, Farkas Levente, Csontos Imola alkotta trió, felkészítő tanáruk: Juhász Péter. A csapat mindkettő filmje nagyon látványos és humorosra sikeredett. 

A másik nyíregyházi csapat Pinte Bálint, Janik Dávid, Kovács Renátó, felkészítő tanáruk: Kecskeméti Zsuzsanna pedig fiatalos történetmeséléssel és kiváló plánmozgásokkal bizonyította be tudományos nyitottságát és média-érzékenységét.

A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium diákjai: Horváth Norbert, Fűzi Bernadett és Kákóczki Gréta (felkészítő tanárukkal: Dévai Orsolya, Bartók Kinga) szép kísérletekkel kápráztattak el videóikban, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium csapata Gyalog Olivér, Brassnyó Judit kisfilmje a ’Kísérlet fotoszintézissel’ tárgyszerű ismeretterjesztéssel, jó témaválasztással nyerhette el a tetszést. 

A nagyszerűen helytálló csapatok a Csodák Palotája által felajánlortt nyereményekkel – belépőkkel gazdagodtak, és bizonyosan sok élménnyel, tudással is. Az őszi döntő jó felvezetője volt tehát az országos versenynek, aminek a kiírása már megjelent a TudásFeltöltés Facebook oldalán. Érdemes jelentkezni az izgalmas verseny és az értékes nyeremények reményében!: https://www.facebook.com/tudasfeltoltes/

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!