„Tudatosan hatni és befolyásolni másokat”

„Tudatosan hatni és befolyásolni másokat”

Share this content.

Szöveg: Székelyhidi Tünde
Budapest – Az érzékenyítés e tömören megfogalmazott célját követve egy mostanáig ismeretlen környezet felfedezésére indultak május 15-én a Podmaniczky János Evangélikus Általános Iskola 2/b-s kisdiákjai. Az érzékenyítő program keretében a gyerekek a mozgásjavító általános iskolában jártak. A látogatás során közvetlen tapasztalatok megélésével, saját élményeiken keresztül váltak nyitottabbá a befogadásra és az elfogadásra.

A Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium központja 2000 óta tart érzékenyítő programokat. Gyógypedagógusok közreműködésével, az életkori sajátosságoknak megfelelően különféle tevékenységeken keresztül mutatják be a mozgáskorlátozottságból eredő akadályokat, illetve az azokat leküzdő technikákat, eszközöket. Céljuk, hogy az egészséges kortársak természetesen tudják kezelni azokat, akik segítségre szorulnak. Kellő empátiával, odafordulással alakítsanak ki kapcsolatokat, ennek megfelelően szocializálódjanak.

A látogatást megelőzően a podmaniczkys diákok beszélgetés során készülődtek a találkozásra. Animációs rövidfilmeket néztek a témában, a technikaórákon pedig ajándékkészítésbe fogtak. Kerekesszékhez kötött kis kortársaiknak olyan szárnyas állatkákat készítettek, melyeket felső végtagjaik segítségével, kézfejükre húzva könnyedén mozgásba tudtak lendíteni.

Az intézményben a gyerekek egy nagy közösséget alkotva, vidám légkörben ismerkedtek egymással. Az önismereti játékok az érzelmi ráhangolódást segítették, a mozgásos csapatjátékok pedig izgalmas versengést hoztak. A program részeként a gyerekek alkotómunkát is végeztek. Mindkét osztály egy-egy barátságfát készített. A kreatív ujjacskák kezeket rajzoltak körbe, ezek kivágott alakjával mintázták a lombkoronát. Az egyik közösen feldíszített fát a vendéglátó gyerekek őrizték meg az együtt töltött órákra emlékezve. A másik a Podmaniczky-iskola faliújságán hirdeti: „A tökéletlenség összeköt minket.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!