Ügynökök és kémek 1848–49-ben

Ügynökök és kémek 1848–49-ben

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kő András
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc besúgói a nemzeti felkelés elfojtása után egy rendkívüli módon megszervezett hálózat tagjaiként szolgálták az uralkodót. A nevesebb feljelentők listáját Tábori Kornél író-újságíró bányászta ki a bécsi levéltárakból, és tette közzé a Titkosrendőrség és kamarilla című, 1921-ben megjelent könyvében. Árulkodó, hogy az informátoroknak csak a családnevük maradt fenn az utókornak. Elfogott levelek, hangulatjelentések, merényletek – ritkán hallott történetek!

Egy bizonyos Kiamil írta 1849. július 7-én Félix Schwarzenberg hercegnek, az eszmék nélküli, cinikus miniszterelnöknek, hogy a lázadók Törökország felé fognak menekülni. „Én vállalkoznék a magyar propaganda számontartására, energiával és megbízhatóan végezném a munkámat. Feladatul tekintem: A forradalom vezetőinek nyomon követését, s annak a megfigyelését, hogy másokkal, kivált idegen követekkel hogymint érintkeznek. […] A siker érdekében jó volna már most Pesten forgolódni a felkelők körében, sőt velük – sohasem egyedül és utánuk, hanem együtt és ugyanakkor – akár a határig utazni.”

A világosi fegyverletétel után, augusztus 25-én, vélhetően Mihalovics Belgrádból küldte a jelentést, amelyből, egy-egy példányt kapott őfelsége, továbbá Haynau és Jellasics: „Kossuth a társaival együtt nagyon felszerelt bárkán, amelyen körülbelül 40-en ültek, elindult Vidin felé. Ada Kaleh pasája segítette, akihez sehogy sem tudtam bejutni. A török zárkózottság rendkívüli, a magyarok iránt való szimpátiájuk pedig már valósággal veszélyesnek is nevezhető.”

Olvassa tovább a cikket a KötőSzó blogon!

Címkék: 1848 - 1849 - ügynök - egyház -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!