Új evangélikus templom épül Budapesten – VIDEÓKKAL!

Új evangélikus templom épül Budapesten – VIDEÓKKAL!

Share this content.

Szöveg: MTI, Győri Gábor, videó: Győri András Timótheus, fotó: Kiss Tamás
Budapest – Új evangélikus templom épül Budapesten. A pestszentimrei Luther-kápolna alapkövét Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke áldotta meg és helyezte el a közösség elöljáróival vasárnap délután.

Gáncs Péter igehirdetésében arról beszélt, hogy az új templom egy magtárra emlékeztet majd, úgynevezett csűrtemplom lesz. Az ilyen templomoknak nagy hagyományuk van a protestáns templomépítészetben. „Mi nem (...) égbetörő katedrálisokat akarunk emelni, hanem olyan hajlékot, ahol a mag, Isten éltető igéje mindenki számára elérhető” - fogalmazott a püspök. 

Az istentisztelet után Gáncs Péter az MTI-nek elmondta: 13 éve végzett püspöki szolgálata alatt egyetlen temetői kápolnát szentelhetett fel Békéscsabán. 

Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás után volt egy templomépítési hullám, amikor több templom is épült, ez azonban elkerülte a fővárost. Budapest közelében Budaörsön és Szentendrén is épült új templom, Budán viszont csak a budahegyvidéki templom készült el, amely azonban nem teljesen új épület, hiszen ott korábban is volt istentiszteleti hely. A pesti oldalon ugyanakkor a II. világháború előtt épült utoljára templom - hívta fel a figyelmet. Ezért is nagy a jelentősége ennek a méreteiben szerény kápolnának - emelte ki -, mert „életjel”, amely bizonyítja, hogy a fővárosban is van igény új templomra.

Az evangélikus elnök-püspök hozzátette: bár az építkezést elkezdik, és reméli, hogy a reformáció 500. évfordulójára, 2017-re el is készül, a szükséges pénznek egyelőre csak a fele van meg. Ennek ellenére szeretné hinni, hogy egy százezres kerületben lesznek segítőkész vállalkozók, és sikerül a híveket is mozgósítaniuk, hogy vállaljanak áldozatot az új templomért - mondta. 

Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület polgármestere köszöntőjében kiemelte: ahol templom épül, ott közösség épül, ott az emberek külön-külön és együtt is gazdagodnak. 

Hozzátette: pünkösdkor az első keresztény gyülekezet születését, az összetartozást ünneplik a keresztények, ezért "méltó ajándék", hogy évezredek elteltével épp ezen az ünnepen fog templomépítésbe a pestszentimrei evangélikus közösség.

Krizsán András, a templomot tervező Ybl-díjas építész hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben sokat változott a templomépítészet, és a klasszikus formák helyett az egyszerűbb, letisztult formavilág került előtérbe. Így született a Luther-kápolna alapkoncepciója, a magtár, amelyet a protestáns lelkivilághoz közelálló puritán formák jellemeznek. Az egyszerű forma azonban igyekszik majd maximálisan megfelelni a funkciónak, és nemcsak liturgikus, hanem közösségi térrel is szolgálni a közösséget - fűzte hozzá az építész.

AZ ARATÁS REMÉNYSÉGÉVEL ÉPÜL A MAGTÁRTEMPLOM – Győri Gábor gondolatai

Pünkösd délutánján az ünneplők lelkes gyülekezete énekelte – az alkalomra átírt szöveggel – Luther énekét:

Jer, kérjük Isten áldott Szentlelkét legfőképpen az igaz hitért!

Erőt adjon, biztasson, mellénk álljon, munkálkodásra készen találjon!

Áldj meg, Isten!

Gáncs Péter elnök-püspök 1 Kor 3,11 alapján prédikált: Más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus. Igehirdetésében a dunaújvárosi templomépítők hitéről emlékezett meg a püspök. Húsz éve, az akkor maroknyi gyülekezet, reménytelen körülmények között fogott a templomépítéshez. Ma az építők hitét igazolja a jubilálók tömege.

Az alapkőletétel magvetés, mely az aratás ígéretét hordozza magában. A Krizsán András Ybl díjas építész tervei alapján épülő templom magtár formája is ezt az üzenetet hordozza. A köszöntők sorában Ughy Attila polgármester arról szólt, hogy a Luther-kápolna, nemcsak a gyülekezet lelki elkötelezettségéről tanúskodik, hanem helyi közösség alkotókészségének kifejezője is. Ezt minden lehetséges módon és eszközzel támogatni kell.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!