Új főtitkárt keres az LVSZ

Új főtitkárt keres az LVSZ

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Hegedűs Kende
Numan – Genf – Dr. Panti Filibus Musa érsek, az LVSZ elnöke az egyházak vezetőinek írt levélben kérte, hogy javasoljanak jelölteket az egyházi világszervezet vezetőjének, azaz a szervezet kilencedik főtitkárának posztjára. A 2020. szeptember 14-én kiadott hivatalos felhívást az elnök azután tette közzé, hogy a tisztséget betöltő dr. Martin Junge lelkész ez évben korábban bejelentette, hogy jövő ősszel távozik. Junge – az első latin-amerikai [chilei] ebben a pozícióban – jelenleg második ciklusát tölti, miután 2017-ben újra főtitkárrá választották.

Az LVSZ 148 tagországához intézett levelében Musa elnök megjegyezte, hogy a területi és nemek közötti egyenlőségre, valamint az ifjúság részvételére reflektálva a zsinat héttagú jelölőbizottságot állított fel. A bizottság elnöke Susan Johnson püspök, a Kanadai Evangélikus Egyház vezetője lett.

A közös tanúságtétel útján

Nigériai otthonából, az Adawa állambeli Numanból írott levelében Musa arra biztatta az egyházi vezetőket, hogy az új főtitkár megválasztásának megkönnyítése végett nevezzenek meg „jó” jelölteket, megkönnyítve az új főtitkár kiválasztását, aki „továbbra is a Krisztusról való közös tanúságtétel és a világban való szolgálat útján vezet, ami ma fontosabb, mint valaha”. 

A helyi egyházi vezetőkhöz szólva az LVSZ elnök azt írta: „Örömmel tölt el, ha rátok gondolok, miközben e levelet írom. Folyamatosan imádkozom Urunkhoz, hogy védelmezzen és vezessen benneteket, hogy jó vezetői tudjatok lenni egyházaitoknak most, a koronavírus-világjárvány miatti nehéz időkben.” 

A következő LVSZ főtitkárt 2021. júniusában választja a világszövetség tanácsa, hogy 2021 novemberétől átvegye az LVSZ, illetve irodájának vezetését. Az új tisztségviselőt 7 évre választják majd, és más egyházakkal kapcsolatot tartva ő lesz az evangélikus világközösség vezető [operatív] tisztségviselője. Ő készíti elő és vezeti majd a 2023 szeptemberében Krakkóban tartandó tizenharmadik nagygyűlést, és az ő feladata lesz az ott hozott döntések végrehajtása.

Musa elnök végül így zárta az egyházi vezetőkhöz intézett levelét: „Isten támogassa továbbra is egyházatokat, minden egyházat Jézus Krisztus evangéliumának hirdetésében, felebarátaink könyörületes szolgálatában, az igazság és az emberi méltóság melletti nyilvános kiállásban.” 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!