Új iskolalelkésszel és egy létrával kezdték a tanévet a miskolciak

Új iskolalelkésszel és egy létrával kezdték a tanévet a miskolciak

Share this content.

Szöveg: Soltészné Bodzás Judit
Miskolc – Tanévnyitó istentisztelettel vette kezdetét a 2018/2019-es tanév a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium tanulói és pedagógusai számára a belvárosi evangélikus templomban 2018. szeptember 2-án délután.

Hagyományt teremtve immár három éve az egész intézmény az összetartozás jegyében együtt tartja tanévnyitóját, így a templom zsúfolásig megtelt óvodásokkal, általános iskolásokkal, középiskolás diákokkal, a szülőkkel és a tantestülettel. Szívmelengető volt végignézni a tömegen, a megilletődött, félénk vagy magabiztosan mosolygó arcokon. 

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Buday Barnabás, a Borsod-Hevesi Egyházmegye esperese és Sándorné Povazsanyecz Gyöngyi és Sándor Frigyes, a belvárosi gyülekezet lelkészei. 

A jelenlévők köszöntése és a Himnusz eléneklése után Pethő Judit, vagyis Jucus néni, az intézmény várva várt új iskolalelkésze mutatkozott be. Ő korábban négy évig szolgált Székesfehérváron, majd az elmúlt hét évben a Veszprém megyei Nagyalásony-Dabrony-Nemesszalóki Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze volt. Az iskola minden tanulója és pedagógusa nagy örömmel fogadta a lelkésznőt, hiszen az előző tanévben nem volt iskolalelkészük, akinek hiányát nagyon megérezték, annak ellenére, hogy a környék evangélikus lelkészei igyekeztek pótolni ezt az űrt, s felváltva látták el a szolgálatot. 

A bemutatkozás után Buday Barnabás esperes megáldotta a lelkésznőt, személyét és új munkáját Isten kegyelmébe ajánlotta. Az istentiszteleten már az új iskolalelkész végezte a szolgálatot. Egy lendületes zenei betéttel kezdődött az alkalom a Pál utcai fiúk című musicalből Mi vagyunk a Grund címmel. Prédikációja innen indult, majd összekapcsolta az igeszakasszal, mely Péter félelméről, illetve ezzel párhuzamosan a diákok és a felnőttek félelmeiről, valamint e félelem ránk gyakorolt negatív és pozitív hatásairól s az Úrban való bizalomról szólt. Mindezt egy létrán keresztül mutatta be, mely a gyerekek és felnőttek figyelmét is megragadta. (Az igehirdetés elolvasható a Pethő Judit írásait tartalmazó blogon Mozdulj, ha félsz! A bénultság helyett erős leszel címen az egyevangelikuslelkesz.blogspot.com oldalon.)

A tanévnyitó második részében, az óvodások és első osztályosok szavalatai után a gimnázium egyik végzős diákja énekelt. A rövid műsor után Vígh Roland igazgató köszöntötte az egybegyűlteket különleges figyelmet szentelve az újonnan belépő elsősök, kilencedikesek és sz ő szüleik iránt. Beszédében az egész tanévre érvényes útravaló gondolatokkal és jó tanácsokkal látta el a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Ezután az iskolai felújításokról számolt be, hiszen a nyár folyamán megújult az általános iskola utcai homlokzata, a tornatermi öltözők és a konyha is. Az ünnepi beszéd keretében köszöntötte a nyugdíjba vonuló pedagógusokat, majd átadta a minisztériumi dicséretet tartalmazó okleveleket. Befejezésül sikeres tanévet, jó munkát kívánt. Végül az iskolalelkész megáldotta a jelenlévőket, majd közösen elénekelték a Szózatot.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!