Újévi koncert volt a pápai evangélikus templomban

Újévi koncert volt a pápai evangélikus templomban

Share this content.

Forrás: papa-ma.hu
Pápa – Három fiatal tehetség, Nyilas Édua, Nyilas Gyöngyvér és Kovács Bálint adott újévi koncertet az evangélikus templomban.

Nyilas Éduát már ismerheti a pápai közönség, hiszen nyáron koncertezett városunkban. Édua 9 évig tanult a pápai zeneiskolában. A fuvolázás alapjaira Nagy Tiborné tanította, majd Kozmitsné Tomor Ibolya foglalkozott vele évekig, s felkészítette a zenei pályára. A Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban folytatta tanulmányait, majd sikeres felvételit tett a berni Hochschule der Künste zeneművészeti egyetemre. Jelenleg is Svájcban tanul, és oktat is. Gyakran játszik zenekarokban, vendégszerepléseken, és kurzusokon is részt vesz. 

„Nagy öröm számomra, hogy testvéremmel és az egyik barátommal közösen koncertezhetek Pápán újévkor. Nyáron már volt egy fellépésem, aminek nagy sikere volt, s úgy gondoltuk, hogy télen is megörvendeztetjük a zenebarát közönséget” – mesélte Édua, aki hozzátette, 2018 mozgalmas év volt mindhármuk életében, főként szakmai téren. Ő két zenekarban zenél, s vannak magántanítványai is Svájcban. 

„Mi nem egy állandó formáció vagyunk, így, hárman a mostani koncertre álltunk össze, hiszen nem egy helyen tanulunk. Nem volt egyszerű a próba sem, mindannyian külön-külön készültünk, s amikor volt lehetőségünk, akkor próbáltunk, zenéltünk akár ketten is” – tudtuk meg Nyilas Éduától.

Nyilas Gyöngyvér szintén a pápai zeneiskolából indult Falaki Csaba ütő szakos növendékeként. Jelenleg a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium végzős növendéke. A Zuglói Filharmóniával gyakran szerepel koncerteken. Részt vesz zenei versenyeken, a 2017-es Virtuózok tehetségkutató vetélkedőn döntős volt. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián örömmel várják a jövő tanévtől. 

Húzós év volt a 2018-as. Én most végzős vagyok, nemrég volt a szalagavatónk, aztán nyelvvizsgáztam. 2019-ben egyetemre megyek, valamint versenyekre készülők majd. Szeretnék a jövőben tanítani és zenekari zenész lenni” – mesélte a fiatal lány, majd hozzátette, nagy öröm volt számára együtt játszani a testvérével és Bálinttal is egyaránt. 

Kovács Bálint Győrben kezdte meg zenei tanulmányait furulya szakon, majd Szombathelyre került. Éduával együtt járt Szombathelyre, Gyöngyvérrel pedig a Virtuózok vetélkedőn vett részt. A középiskola befejezése után Bécsben tanult a zeneművészeti főiskolán, majd felvételt nyert a salzburgi Universität Mozarteumba, s szeptembertől itt folytatja zenei tanulmányait koncert és pedagógia szakon. 

2018 változatos volt számomra, sok fellépésen és több koncerten vettem részt. 2019 nehéz év lesz számomra, hiszen két nemzetközi verseny döntőjébe kaptam meghívást, az egyik Olaszországban, másik pedig Tel-Avivban lesz, most ezekre készülők gőzerővel” – mondta a fiatalember, aki hozzáfűzte, számára is nagy örömöt és kihívást jelentett ez a közös koncert. 

A hangverseny elején Polgárdi Sándor esperes köszöntötte a megjelenteket, s köszönetét fejezte ki a hangverseny megvalósulásáért s reményeit is, hogy a jövőben folytatódik a zenei csemege. 

A koncerten elhangzottak többek között Johann Sebestian Bach, Johann Pachelbel, Georg Philipp Telemann, Claude Debussy, Karel van Steenhoven és Yiruma művei. 

A jótékonysági koncert bevételét a pápai evangélikus templom renoválására fordítják.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!