Újjászületett a miskolci evangélikus iskola

Újjászületett a miskolci evangélikus iskola

Share this content.

Forrás: boon.hu, szöveg: Tajthy Ákos, fotó: Kozma István
Miskolc – Már helyén áll a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola új kapuja. A kivitelező szakemberek már az utolsó simításokat végzik, így rövidesen teljes pompájában díszeleg a Kis-Hunyad utcai épület. A nyáron kezdődött rekonstrukciót a homlokzatfelújítás terveit készítő Szunyogh László tervezőépítésszel együtt kísértük figyelemmel, ő korábban egy felhívást is közzétett annak érdekében, hogy megtudja, milyen lehetett az eredeti kapu. A kísérlet nem járt sikerrel, így kénytelen volt új bejáratot tervezni, ez került a helyére a napokban.

Szunyogh László úgy fogalmazott, a munka rendkívül összetett volt, hiszen olyan nyílászárót kellett tervezni, mely illeszkedik a szecessziós homlokzathoz, de nem hamisít, és nem vetélkedik azzal, hanem szerényen szolgálja az eredeti elemek kiteljesedését.

„Meg kellett fejteni, hogy milyen lehetett a kapu. Mivel a felső nyílás íves, ezért kellett benne lennie egy felülvilágítónak, és alatta egy nyíló kapurésznek. Előbbi megalkotásához a földszinti ablakokat hívtam segítségül, az ezeken látható felső ablakszemek jelennek meg a két függőleges osztóval együtt. Ez a szecesszióban egy nagyon kedvelt megoldás volt” – részletezte. „Az osztópárkányba – folytatta – egy kis díszítést, háromszögfogazást is becsempésztem, ez összhangban van a homlokzat egyik díszítőelemével, és ez a motívum jelenik meg fejjel lefelé a kapuk alján is a nútolt-sávozott mezőkben. Azért így, hogy ne automatikusan másolódjon a homlokzati díszítés a kapun. A függőleges sávozás is kedvelt díszítőmotívum volt a szecesszió idején. Összegezve tehát mindent elkövettem annak érdekében, hogy az új nyílászáró illeszkedjen ehhez a különleges homlokzathoz” – hangsúlyozta a tervező.

A fenntartó is kiemelten kezelte a homlokzat ügyét. Vígh Roland iskolaigazgató korábban azt mondta: az iskolát fenntartó evangélikus egyház 2011 óta egyfajta társadalmi szerepvállalásként fontos feladatának érezte azt, hogy ezeket az iskolaépületeket eredeti szépségükben adják vissza Miskolc közönségének. „Így tettünk a gimnázium átvételekor és természetesen most is. Terveink szerint az általános iskolában a későbbiekben a belső terek is megújulnak” – tette hozzá.

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!