Újra felcsendült a „hangszerek királynője”

Újra felcsendült a „hangszerek királynője”

Share this content.

Szöveg: Pongrácz Máté
Kaposvár – Különleges hangulatú koncerttel folytatódott a Hangszerek királynője koncertsorozat az evangélikus templomban. Kováts Péter orgonaművész játéka, valamint a CapPuccini kórus tiszta és magával ragadó énekhangja elkápráztatta a zsúfolásig megtelt templom hallgatóságát.

A Kaposvári Evangélikus Egyházközség koncertsorozattal ajándékozta meg Kaposvár városát, miután az elmúlt évben megépült templomában a gyönyörű, új orgona. A koncertsorozat kezdetén, adventben több nagy sikerű alkalomra került már sor, melyek keretében az új kaposvári orgona különleges hangszíneivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. 

A sorozat folytatásaként 2019. január 11-én Kováts Péter orgonaművész, valamint a CapPuccini kórus közös produkcióját hallgathattuk.

Kováts Péter 1979-ben született Pécsen. Zenei tanulmányait ötévesen a nagyatádi zeneiskolában kezdte. Erős somogyi kötődése elkötelezett játékán is érezhető volt. 1998-ban felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonaművész-tanári szakára, ahol 2004-ben kiváló eredménnyel diplomázott. Több nemzetközi versenyen ért el szép eredményeket, többek között 2011-ben, a Liszt-évben megnyerte a weimari nemzetközi Bach–Liszt orgonaversenyt. 2012 nyarától mestere mellett az esztergomi bazilika orgonaművésze. Baróti István halála óta ő a kinevezett utóda.

Játékára a letisztultság és az orgonazene mély szeretete jellemző. A koncert kezdetén Johann Sebastian Bacht G-dúr prelúdium és fúgáját játszotta el a művész, melynek ismerős dallamai közel hozták a hangszert a hallgatósághoz. A műsor további részében az orgona különféle hangszíneit mutatta be láttató módon az orgonaművész Bach korálfeldolgozásainak segítségével. Különösen is szívet melengető volt a koncert második felében a protestánsok nagy szeretettel énekelt zsoltárának, a „Mint a szép híves patakra” kezdetű korálnak a variánsait meghallgatni az orgona segítségével.

Az orgonazenét a CapPuccini kórus éneke keretezte, mely az elmúlt nyáron kapott „fesztiválkórus minősítést. Ők új színt hoztak Kaposvár kóruséletébe. Szili Zoltán karnagy vezetésével az elhivatott, zeneszerető tagokból álló együttes finoman, ügyelve a hangok pontos megszólaltatására tárta a hallgatóság elé Byrd, Liszt Ferenc, Schumann és Kodály Zoltán műveit. Különösen is felemelő pillanata volt az estnek, amikor Horváth István zeneszerző Kaposváron még soha nem énekelt darabját, a Pange Lingua címet viselő kórusművét énekelték. 

Az est végén az orgona és a kórusmuzsika találkozásaként közösen is megszólaltattak darabokat, amit véget nem érő vastapssal köszönt meg a hallgatóság a szervezőknek és előadóknak.

Pongrácz Máté evangélikus lelkész záró gondolataiban megköszönte a fellépők szolgálatát, és a koncertsorozat folytatásaként Pálúr János orgonaművész koncertjére hívta fel a figyelmet, aki 2019. január 20-án, az ökumenikus imahét kezdőalkalmán 18 órától fogja megszólaltatni Kaposvár új orgonáját. 

A koncertsorozat csúcspontjaként 2019. január 27-én Szemerei János evangélikus püspök fogja felszentelni a hangszert ünnepi istentisztelet keretében az evangélikus templomban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!