Újra felfedezett régi zene

Újra felfedezett régi zene

Share this content.

Szöveg: Kertész Botond. Fotó: Evangélikus Országos Gyűjtemény
Budapest – 2019. szeptember 23-án egy új kottakiadvány – Barokk zene Sopronból (Sylvia Leidemann közreadásában. Budapest, Morning Records, 2019.) – hangversennyel egybekötött bemutatóját rendezték az Evangélikus Országos Múzeumban.

Évtizedek óta ismert volt a zenetudósok előtt az a több száz példányból álló, 17–18. századi műveket tartalmazó kéziratos kottagyűjtemény, amelyet a Soproni Evangélikus Gyűjtemények Levéltára őriz. A művek nagy részét a Sopronban tevékenykedő evangélikus kántorok, illetve Regensburgban működő mesterük komponálta: a teljes egyházi évet lefedő kantátasorozatok, kamarazenei művek, misék találhatók az anyagban. Egy valóban messziről jött zenész, Leidemann Szilvia Argentínában élő kutató munkája nyomán ezek a darabok az elmúlt évek óta fokozatosan újraélednek. 

Az évszázadokig rejtőzködő művek feltámadásának fontos fordulópontja, hogy néhány darab immár nyomtatott kottaként is elérhető. A soproni barokk zene 17–18. századi anyagából válogató kiadvány bemutatóján Vavrinecz Veronika, Leidemann Szilvia, Máté Balázs és Andrejszki Judit beszéltek a művekről. Azonban nemcsak beszéltek, hanem játszottak is: Andrejszki Judit (szoprán), Posvánecz Éva (barokk hegedű), Máté Balázs (barokk cselló) és Leidemann Szilvia (orgona) szólaltatták meg a műveket. A soproni „kismesterek” zenéjére a mai utódok is büszkék lehetnek, német és itáliai hatásokat is ötvöző, más barokk kismesterek színvonalát elérő műveket hallhattunk. Jó volna minél többet játszani ezekből a művekből ott is, ahová születtek: evangélikus templomainkban. 

Az eseményt a Magyarországi Evangélikus Egyház Egyházzenei Bizottsága támogatta.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!