Újra női püspök a Finnországi Evangélikus Egyházban

Újra női püspök a Finnországi Evangélikus Egyházban

Share this content.

Forrás: Kotimaa, fordítás: Balicza Klára
Espoo – Az espooi egyházkerület püspökválasztását Kaisamari Hintikka nyerte, aki jelenleg a Lutheránus Világszövetség főtitkárhelyettese és a teológiai osztály vezetője. Hintikka a püspökválasztás második fordulójában a szavazatok 57,5%-ával végzett a másik jelölt, Juhani Holma előtt. A választáson eredetileg négyen indultak, de a második fordulóba már csak a két legtámogatottabb jelölt jutott tovább.

Kaisamari Hintikka a fiatal espooi egyházkerület harmadik püspöke. Közvetlen elődje Tapio Luoma, aki ez év júniusa óta a Finnországi Evangélikus Egyház érseke. Hintikka megválasztása azért is jelentős esemény, mivel Irja Askola, a korábbi helsinki püspök 2017-es nyugalomba vonulása óta téma volt a finn egyházban, hogy nagyon hiányzik a női hang és a női szemlélet a tízfős finn püspöki karból. 

További információk itt olvashatók.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!