Újrajátszva – Az ökumenikus diákfilmszemlén jártunk

Újrajátszva – Az ökumenikus diákfilmszemlén jártunk

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – 2018. június 2-án hetedik alkalommal került megrendezésre az ökumenikus diákfilmszemle az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI), a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Irodája, a Katolikus Pedagógiai Intézet és a Budapesti Piarista Gimnázium szervezésében. A döntő helyszíne ezúttal is a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola díszterme volt. Idén az „Újrajátszva” témájában kellett versenyfilmet készíteni az általános iskolai és a középiskolai korcsoportban, de lehetett önálló témával is indulni.

A diákfilmszemlére idén negyvenkilenc alkotással pályáztak, melyeket a döntőbe kerülés előtt egy előzsűri átválogatott, így a zsűri elé már egy olyan lista került, amely a legkiválóbbnak ítélt alkotásokat tartalmazta. Egy információs vetítés keretében levetítették azonban azokat a filmeket is, amelyek nem kerültek a döntőbe. Az egyes blokkok végén a zsűri tagjai, Gelencsér Gábor filmesztéta, egyetemi docens, Mispál Attila rendező, oktató, dr. Tari János etnográfus, szociológus, rendező-operatőr és Varsányi Ferenc rendező, forgatókönyvíró, producer és oktató építő jellegű véleményüket is megfogalmazták a hallgatóság számára. Az egész napos filmvetítés végül a díjkiosztóval zárult.

A főszervező Wettstein József piarista tanár a fiatalokat azzal biztatta, hogy ha valaki nem nyer, nem szabad elkeserednie, ez egy verseny, ahol kell lennie győzteseknek és veszteseknek. Minden apró hibából lehet tanulni, és egy-egy filmet lehet csiszolni, javítani, ha több szűrőn át, több ismerőssel, baráttal megnézetik a pályázók, és megfogadják a tanácsokat és észrevételeket. „Ha ezt az üzenetet átvisszük spirituális síkra, elmondhatjuk, hogy ki-ki a maga módján, reformátusként, katolikusként, evangélikusként megpróbálta a maximumot nyújtani, és a zsűri a beadott munka alapján megpróbált dönteni” – mondta Wettstein József. – „Itt most lesznek elsők és utolsók. Korlátozott a díjazottak száma. Ha ma nem is nyertünk, tudjuk, hogy az Úristennél nincsen korlátozva az, hogy hány első hely van. Jézussal való kapcsolatunkban mindig lehetünk első díjasok.”

A szemle díjkiosztóján az első helyezettek egy zöldháttér-szettel (6 x 3 méter zöld vászon tartókerettel) és két stúdiólámpával gazdagodhattak összesen nyolcvanezer forint értékben. A második díj egy-egy Rode Reporter professzionális riportermikrofon volt a hozzá szükséges kébelekkel ötvenezer forint értékben. Három darab különdíjat is lehetett nyerni a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének felajánlásával, ezek ötven-ötvenezer forint értékűek voltak. A harmadik díj egy-egy Velbon Videomate 638 videóállvány volt állítható csillapítású fluid videófejjel harmincezer forint értékben, a Keresztény Élet Portál különdíja pedig egy harmincezer forint értékű 2TB USB3 merevlemez volt. Kiemelt dicséretet is osztottak három darab hétezerötszáz forint értékű, kétoldalas (arany/ezüst) derítőlap formájában. Az Evangélikus Pedagógiai Intézet is készült különdíjjal, és közönségdíjazottak is lettek.

Evangélikus részről a Podmaniczky János Evangélikus Általános Iskola két nyolcadikos diákja, Szakács Alex és Vásárhelyi Bence dicséretben részesültek Évvége című filmjükkel, mellyel az „Újrajátszva” témát ízlelgették munkájukban. Ők maguk egy éve foglalkoznak fotózással, és újabban az iskolai médiaszakköri feladatok kapcsán videózással is. Osztálytársaik vállalnak szerepet alkotásaikban, és a sok vidám, humoros gondolat mellett mára megjelentek filmjeikben a komolyabb ötletek is. Felkészítő tanáruk Lukács Zsuzsanna volt.

A szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8/b osztályos tanulói Szivárványszív című alkotásukkal pályáztak. Filmjükben azt ábrázolták, hogy a virtuális élet által összekötött kapcsolatok sötét, fekete világánál sokkal tartalmasabb, szebb, színesebb élet vár a közösségben, amelyre titkon mindenki vágyik. Rendezőjük, Kozák Ádám már gyerekszínészként is tapasztalatokat szerzett a színházi világról. Molnár Eteléné volt a felkészítőtanáruk. A gyerekek helyett a díjátadón tanáraik voltak jelen. A Keresztény Élet portál különdíját hozták el.

Egy másik benkás alkotó, Kiss Márton Róbert a Hogy kerül a hal a lébe? című filmjével pályázott. A szabadonválasztott kategóriában második helyezést ért el filmjével. A nyolcadik osztályos tanuló a filmkészítés fortélyait autodidakta módon sajátította el. „A filmem alapötletétől a kivitelezésig minden lépés egyéni munkám volt” – írta az alkotás folyamatáról. Az animációs technikához a szereplőket rajzai kivágott figuráiból készítette el. „A jelenetek a képek rögzítése után történő apró mozgatásokkal váltak filmszerűvé. A hanganyag utólagos felvétele komoly kihívást jelentett számomra. E munkák technikai eszköze egy iPad volt. Filmemmel a magyar haltenyésztést és halfogyasztást szerettem volna népszerűsíteni a kisiskolás korosztály számára” – vallotta. Felkészítő tanára Biacsné Bajusz Szilvia volt.

Horváth Kata és Tóth Barnabás a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium tanulói Késő... című kisfilmjükkel értek el szép eredményt: dicséretet kaptak a zsűritől. „Arra szerettük volna ösztönözni az embereket filmünkkel, hogy merjenek lépni, mert ha túl sokat várnak, már késő lehet” – mesélték. Mivel alkotócsoportjuk két személyből áll, több feladatot is el kellett látniuk: egyszerre kellett operatőrnek, rendezőnek és színésznek lenniük, de ez nem tántorította el őket az alkotás örömétől. 

A pályázók között volt még a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, valamint a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulóinak egy-egy filmje is, de sajnos ezek nem kerültek a döntőbe.

Az alábbiakban közöljük a nyertesek pontos listáját. A filmek megtekinthetők a linkeken.

I. kategória: Újrajátszva téma

Általános iskolás korúak korcsoportja (5–8. o.):

2. díj: Új élet – V. Nagy Szilveszter (5. o.) és V. Nagy Bendegúz; 
Bocskai István Református Oktatási Központ, Halásztelek    

3. díj: 12 óra – Nagy Dániel és Magyari Zsombor (8. o.);
Budapesti Piarista Gimnázium  

Keresztény Élet Portál különdíja: SzivárványSzív  Kozák Ádám (8. o.) és a 8/b osztály diákjai;
Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szarvas; vezetőtanár: Molnár Eteléné

DicséretÚjrajátszva – Kiss Norbert (7. o.);
Ferences Rendi Autista Segítő Központ, Gyöngyös

Dicséret: Évvége – Szakács Alex és Vásárhelyi Bence (8. o.);
Podmaniczky János Evangélikus Általános Iskola, Budapest; vezetőtanár: Lukács Zsuzsanna

Középiskolás korúak korcsoportja (9–12. o):

1. díj: Megtörve – Balogh Benedek, Bégány Levente, Módli Kata, Müllner Edvárd, Szőke-Tóth Bence, Tóth-Almási Berke (11. o.);
Páduai Szent Antal Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Piliscsaba; felkészítő tanár: Török Péter Pál 

1. díj: Az úriember – Ivanics Ferenc, Ágota Benedek, Krózser Martin, Molnár Boldizsár, Szabó Bence, Walter Alex (11. o.);
Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Sopron; felkészítő tanár: Tóth Norbert 

2. díj: Emma – Maróti Márk (12. o.);
Kecskeméti Református Internátus

3. díj: Egy pillantás – Szabó Márton és Berky Bence (11. o.);
Budapesti Piarista Gimnázium

Kiemelt dicséret: Az óra  Tóth Kelemen Antal, Czémán Róbert, Fáczán Bálint László, Pákai Zsolt (10. o.);
Pannonhalmi Bencés Gimnázium; felkészítő tanár: Kátai Balázs, Hartyándi Mátyás  

Dicséret: A befutó – Páhi Zsombor és Kriston Milán (11. o.);
Bocskai István Református Oktatási Központ, Halásztelek; felkészítő tanár: Gonda Sándor 

Dicséret: M érték – Káplár Bazil, Füzi Zalán, Petőházi Bence, Somogyi István (10. o.);
Pannonhalmi Bencés Gimnázium; felkészítő tanár: Kátai Balázs, Hartyándi Mátyás

II. kategória: szabadon választott téma

1. díj: Paletta – Kátai Bence, Csehi Ágoston, Kiss Péter, Hainzl Tobias, Lendvai Mihály és Rákár Szonja (12. o.);
Pannonhalmi Bencés Gimnázium; felkészítő tanár: Kátai Balázs, Hartyándi Mátyás

2. díj: Hogy kerül a hal a lébe? – Kiss Márton Róbert (8. o.); 
Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Szarvas; vezetőtanár: Biacsné Bajusz Szilvia

Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének különdíja: Nagyi titka – Petrovics Anna, Papp Csengele és Szócska Boróka  (12. o.);
Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont, Budapest; felkészítő tanár: Lobmayer M. Judit

3. díj: A távkapcsolat – Jarecsni Mercédesz (12. o.);
Balázs Győző Református Gimnázium, Miskolc; felkészítő tanár: Török Eszter 

Kiemelt dicséret: Error  Iván Szabolcs, Barlay Anna, Fogarasi Dzsamila, Boros Boldizsár és Werner Márton (12. o.);
Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont – Budapesti Piarista Gimnázium; felkészítő tanár: Wettstein József 

Kiemelt dicséret: Semmi – Gábor Emese, Papp Csengele és Buzás Norbert (11. o.);
Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont, Budapest; 

Dicséret: Késő...  Tóth Barnabás és Horváth Kata (10. o.);
Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron

Dicséret: Félszerencse nem elég – Draskovits Mátyás, Bolf Nándor, Jelenfi András, Leveles Péter és Nagy Vendel (10. o.);
Pannonhalmi Bencés Gimnázium; felkészítő tanár: Kátai Balázs, Hartyándi Mátyás

Dicséret: telefON/OFF – Kőrössy Dániel, Bas Dit Nugues Lily, Nagy Niki és Szász Orsolya (10. o.);
Balázs Győző Református Gimnázium, Miskolc; felkészítő tanár: Török Eszter

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!