Újszövetség magyar és ukrán nyelven – Kárpátalján

Újszövetség magyar és ukrán nyelven – Kárpátalján

Share this content.

Szöveg: Pecsuk Ottó, fotó: Barcza János
Beregszász – A Magyar Bibliatársulat 2015 végén hirdette meg azt az adománygyűjtési akciót amelynek célja egy kétnyelvű, magyar–ukrán Újszövetség kiadása volt. Ez a mintegy kétéves folyamat mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy 2017. október 16-án Beregszászon a bibliatársulat elnöke, D. Szebik Imre és Pecsuk Ottó főtitkár ünnepélyesen átadta a bilingvis kiadás 1300 példányát Zán Fábián Sándornak, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökének.

Az átadáson jelen volt Fekete Károly, a tiszántúli református testvér-egyházkerület püspöke is, aki köszöntésében azt a történetet elevenítette fel János evangéliumából, amikor Mária megkeni Jézus lábát az illatos, drága olajjal. A jelenetben mindenki szolgál azzal, amije van – emelte ki a püspök, utalva arra, milyen sokaknak kellett együttműködniük és szolgálniuk ahhoz, hogy ez a kiadvány megszülethessen és eljuthasson a kárpátaljai magyarokhoz: az Ukrán és a Magyar Bibliatársulat a bibliai szövegekkel, a Koreai Bibliatársulat a tördeléssel és a nyomdai munkával, a bibliatársulat magyarországi támogatói adományaikkal, a Református Szeretetszolgálat pedig (amelyet az eseményen Juhász Márton ügyvezető igazgató képviselt) a könyvek eljuttatásával járult hozzá a nagy közös szolgálathoz, Isten országa építéséhez.

Az ünnepségen jelen voltak az Ukrán Bibliatársulat képviselői is. Anatoliy Raychynets kommunikációs igazgató köszöntésében hangsúlyozta, milyen nagy adósságot kezdett el törleszteni a két bibliatársulat akkor, amikor a minden szempontból nehéz és hátrányos helyzetben élő magyar kisebbség számára adott ki egy olyan Újszövetséget, amely az iskolákban, a családokban és a templomokban egyaránt azt a tanúságtételt testesíti meg, hogy Krisztusban közel kerülhet egymáshoz az ukrán és a magyar ember, függetlenül minden olyan aktuális és valós feszültségtől, amelyet politikai vagy gazdasági érdekek szítanak. A bibliatársulatok mindenkori feladata az egyház missziójának segítése, és ha ezen a területen további együttműködésre lesz lehetőség, azt meg kell ragadniuk.

A beregszászi püspöki hivatal zsúfolásig megtelt dísztermében ott voltak a kárpátaljai egyházmegyék és líceumok képviselői is. Utóbbiak képviseletében Tóth László igazgató elmondta, milyen nagy örömmel veszik majd kézbe diákjaik ezt az Újszövetséget, amely egyike a nagyon kevés rendelkezésre álló, a nyelvtanulásban is felhasználható kétnyelvű irodalomnak. 

A református egyházmegyék képviseletében Hunyadi Attila esperes elsősorban azt a 108 hangzó Bibliát köszönte meg, amelyeket a bibliatársulat az Újszövetség mellett, a Református Szeretetszolgálat kérésére és kezdeményezésére szintén elhozott és átadott ezen a napon.

A Megavoice lejátszóra rögzített hangzó Biblia, amelyből Magyarországon a reformációs emlékévben már mintegy hatszáz darab talált gazdára, a kárpátaljai gyülekezetekben és a szeretetintézményekben élő vakok és gyengénlátók számára közvetíti majd Isten igéjét.    

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!