Ülésezett az Országos Presbitérium

Ülésezett az Országos Presbitérium

Share this content.

Szöveg: Prőhle Gergely
Budapest – 2021. március 25-én online ülésezett az Országos Presbitérium. A tanácskozásról Prőhle Gergely országos felügyelő tájékoztatta szerkesztőségünket.

Hafenscher Károly áhítata után a presbiterek meghallgatták Prőhle Gergely országos felügyelő beszámolóját az ülést megelőző napokban folytatott egyeztetéseiről a pedagógusok COVID elleni beoltásával kapcsolatban, majd a délelőtti, az oltásra vonatkozó kormányzati bejelentés ismeretében azt kérték az Országos Iroda munkatársaitól, hogy készüljön pontos kimutatás a pedagógiai intézményeinkben arról, hogy hányan is kapták már meg a vakcinát. A presbiterek fontosnak tartották, hogy az iskolákban hitoktatást végző lelkész és hitoktató testvéreink is az oltandók közé kerüljenek – ez azóta meg is történt.

Az OP határozott az Evangélikus Közművelődési Tér létrehozásáról az Országos Iroda épületének földszintjén. Az udvarról közvetlenül megközelíthető termekben nyer elhelyezést az egyházunknak adományozott Esterházy Péter és Gitta könyvtár, továbbá itt kerülhet majd sor olyan rendhagyó oktatási órákra, mely az egyházunk központjába látogató osztályok, érdeklődő csoportok gyarapodását szolgálja.

Ezt követően a presbiterek döntést hoztak a Kistelepülési Támogatási Szabályrendelet módosításáról, így a rendelkezésre bocsátott kormányzati többlettámogatás idén egységesen kerül elosztásra, ugyanakkor az OP felkérte a Püspöki Tanácsot, hogy dolgozza ki a teljesítményalapú elosztás feltételrendszerét 2022-re.

Napirendre került a tótkomlósi gyülekezet ingatlanvásárlási kezdeményezése, melyhez az országos egyház 120 millió forint visszatérítendő támogatást nyújt. A kezdeményezést, mint a gyülekezeti önálló gazdálkodás – reménység szerint – jó példáját az OP a Gazdasági Bizottsághoz hasonlóan egyhangúlag támogatta.

Ugyanez történt a soproni templomunk állagfelmérését és felújítási terveit tartalmazó előterjesztéssel. Közös reményünk, hogy „a leghűségesebb város” visszatérésének 100. évfordulóján a tervek alapján megindulhat műemlék épületünk régen esedékes rekonstrukciója.

Az oktatási ügyek között az Országos Presbitérium döntött többek között az egyház átfogó könnyűzenei stratégiájának középiskolai programjáról, a kecskeméti óvoda megalapításáról, valamint az idei ballagási ajándékokról. Ezen kívül tájékoztatást hallgatott meg az állami megállapodás alapján felújítandó, megépítendő óvodák helyzetéről, a fejlesztések előrehaladtáról.

A diakóniai tárgykörben a presbiterek több adminisztratív kérdéssel is foglalkoztak, döntöttek a fenntartói feladatok átruházásának lehetőségéről és tájékoztatást hallgattak meg egyes, jelenleg állami fenntartásban lévő intézmények esetleges egyházi átvételének lehetőségéről.

Az Országos Presbitérium megköszönte Kocsis Istvánnak, a Pályázati Osztály távozó vezetőjének több, mint egy évtizedes munkáját, további sok sikert kívánt pályafutásához azzal, hogy egyes rendkívüli feladatok megoldásában továbbra is számít rá. Krámer György országos irodaigazgató bemutatta Kocsis István utódját, Varsányi Rékát.

Az ülés végéhez közeledve a presbiterek kötetlen, de annál fontosabb eszmecserét folytattak az előttünk álló hónapok lehetséges járványügyi fejleményeiről, az ehhez kapcsolódó egyházi feladatokról. Egyetértés volt abban, hogy mind szűkebb, gyülekezeti, intézményi szinten, mind az egész társadalom nyilvánossága előtt egyházunk intenzíven vegyen részt a vigasztalás és a bátorítás szolgálatában, ugyanakkor az is lényeges, hogy alapos értékelés szülessen az „online-időszak” tapasztalatairól, azok hosszú távú alkalmazásának egyházépítő lehetőségéről.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!