Ulrich Parzany: Mi történt az egyházzal?

Ulrich Parzany: Mi történt az egyházzal?

Share this content.

Forrás: evangelikalcsoport.hu, szöveg: Márkus Tamás András
Ulrich Parzany német evangélikus teológus, lelkész, evangelizátor, könyvszerző. 1941-ben született Essenben. 1967 óta házas. Feleségével három gyermekük és öt unokájuk van. 1955-ben jutott hitre fiatalok között végzett szolgálata közben, nagyrészt a neves prédikátor, Wilhelm Busch hatására. Ezek után kezdett teológiát tanulni.

Teológiai tanulmányait Göttingenben, Wuppertalban, Tübingenben és Bonnban végezte. Tanulmányai után Jeruzsálemben és Beit Jalában volt segédlelkész, majd a Weigle Haus lelki vezetője mint ifjúsági lelkész. 1984-től 2005-ig a német KIE Nemzeti Szövetségének volt a főtitkára. 1991-től előbb a proChrist evangelizációs projekt elnöke, majd vezetője. Megtérése óta szívügye az evangelizáció. Többször volt meghívott vendégként hazánkban is, és tartott előadást a keresztyén misszióról, evangelizációról és az egyház mai kihívásairól. 

Ulrich Parzany Mi történt az egyházzal? (Was nun, Kirche?) című művének második fejezetében vizsgálja jelenkorunk egyházának égető kérdéseit Milyen betegségben szenved az evangélikus egyház? címmel, felsorolva e „betegség” szimptómáit.

Parzany konkrétan a Németországi Protestáns Egyházat (EKD) vizsgálja, de valójában mindaz, amiről ír, az egész nyugat-európai keresztyénséget jellemzi, és a felsorolt tünetek már a hazai keresztyén közösségekben is megjelentek.

Az Evangelikálcsoport.hu oldalon a legfontosabb állításait foglalták össze, a szöveget a továbbiakban ott olvashatják.

Címkék: Ulrich Parzany -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!