„Mindeddig megsegített minket az Úr” (1Sám 7,12) – Ünnepeltek a szombathelyi evangélikusok

„Mindeddig megsegített minket az Úr” (1Sám 7,12) – Ünnepeltek a szombathelyi evangélikusok

Share this content.

Szöveg: Hegedűs László, fotó: Szabó Endre
Szombathely – A fenti ószövetségi idézet állt azon a szép emléklapon, melyet a Szombathelyi Evangélikus Férfikör készített méltóképp megünneplendő alakulásának tízéves évfordulóját. Kissé szeles, de napsütéses időben gyűlt össze közel nyolcvan evangélikus a Dunántúl sok településéről, Lébénytől Veszprémig, Kőszegtől Nádasdig, Sárvártól Bükig, hogy együtt ünnepeljen a szombathelyi evangélikus férfiakkal.

Tíz tenni akaró férfiember – közöttük a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség lelkészével, Gregersen-Labossa Györggyel – 2006 elején elhatározta, hogy az addig is szerteágazó tevékenységét, a templom környéki és a gyülekezet érdekében kifejtett munkáját, szervezeti keretek között végzi tovább. Megalakították tehát a Szombathelyi Evangélikus Férfikört.

A derék férfiak Tóth Sándort választották meg vezetőjüknek, elnöküknek. A kétkezi munkán túl időt szenteltek a férfiak között terjesztendő hitélet fontosságának is. Az évek során, látva, hogy milyen jó közösség van alakulóban, egyre többen és többen csatlakoztak a férfikörhöz.

2016-ra a létszám már meghaladta a negyven lelket. Ahogy gyarapodott a létszám, úgy gyarapodtak a feladatok is. A templom környékének, kertjének, udvarának rendbetétele után feladatokat vállaltak az Evangélikus Diakóniai Központ ,a Johanneum, továbá a Reményik Sándor Általános Iskola megújulásában, szebbé tételében.

Minden évben több napot is dolgoztak a Balatongyöröki KIE Ifjúsági „Sóvár” elnevezésű üdülőjében, ahol gyermekeik, unokáik nyaraltak nyáridőben. A létszám bővülésének köszönhetően évente átlag 2300 óra önkéntes munkát végeztek örömmel és jó szívvel.

A jubileum jó alkalmat adott arra is, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház legdinamikusabb missziói ágának, a férfi missziónak is regionális találkozást biztosítson. Német evangélikus példa alapján jöttek létre az országban az első férfikörök, amelyek egyre több gyülekezetben alakulnak, dolgoznak és szolgálnak.

Gregersen-Labossa György nyitó áhítata után dr. Hafenscher Károly evangélikus lelkész, zsinati lelkészi elnök, kormánybiztos, a Reformáció Emlékbizottság vezetője beszélt a 2017-es reformációi emlékév méltó megünneplésének tervezett eseményeiről. Kiemelte, hogy a 2017-es év eseményei nemcsak Budapesten, de szerte az országban is méltó ünnepet teremtenek.

A finom ebéd után a 21. század meghatározó témájáról, a médiáról hallgathattak meg előadást, két kitűnő előadó, Lovass Tibor, a Szombathelyi Média Centrum igazgatójának és Halasi András lelkésznek, a Credo Rádió szerkesztőjének tolmácsolásában.

A szombathelyi evangélikus gyülekezet sokoldalúan használja ki a médiumok adottságait. Havonta, a televízióban sugárzott Nyitott ajtók magazin mellett több mint egy éve az országban egyedülállóan kisközösségi rádiót alapított. A Credo Rádió Szombathelyen fogható és az internet segítségével a világon bárhol hallgatható.

A színvonalas előadások után Koháry Ferenc lébényi lelkész záró áhítatával megerősödve tértek haza a regionális nap résztvevői.

A Szombathelyi Evangélikus Férfikör színvonalas napot tudhatott maga mögött. A szombathelyi evangélikusság megint jól teljesített.

A szerző a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség gondnoka, a férfikör alapító tagja. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!