Ünnepi gálaest volt a Váci Madách Imre Művelődési Központban

Ünnepi gálaest volt a Váci Madách Imre Művelődési Központban

Share this content.

Szöveg: Detre János, fotó: Cservenák Péter
Vác – Megtelt a Váci Madách Imre Művelődési Központ színházterme 2017. október 27-én. Közel ötszáz helyi és környékbeli érdeklődő gyülekezett ünnepelni. Megszégyenültek a kishitűek, akik korábban hangot is adtak aggályaiknak, mondván, a reformáció ügye manapság nem jelentős mozdító erő, ezért elég lett volna egy kisebb közösségi tér is.

Vácott az evangélikus gyülekezet volt a reformációi rendezvények koordinátora. Természetesen a szervezésbe bekapcsolódtak és részt vettek a helyi felekezetek vezetői is: dr. Borsi Attila református lelkipásztor, Csuka Tamás nyugalmazott tábori püspök, Meláth Attila baptista lelkipásztor. Római katolikus részről dr. Beer Miklós megyéspüspök kezdettől fogva lelkes résztvevője volt a tervezésnek és a lebonyolításnak. Helyet biztosított az egész éven át tartó reformációi előadássorozatnak. Anyagi támogatást nyújtott a rendezvények költségére. Védnökséget vállalt. A gálaesten elhangzott szívből jövő köszöntésében kifejezésre juttatta, hogy a római katolikusok is a reformáció útján szeretnének haladni.

Az ünnepi gálaest a Váci Ifjúsági Fúvószenekar bemutatójával kezdődött. Az alkalomra megtanulták az evangélikus és a református himnuszok kíséretét. Vezényelt Kápolnai Jenő. Felemelő élmény volt együtt énekelni a kedves énekeinket. Mekis Ádám, az Észak-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegye esperese tartotta a nyitó áhítatot. „Más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus.” (1Kor 3,11) Ezt követően dr. Hafenscher Károly államtitkár ünnepi beszéde következett. 

Később a gálaest meghívott előadói: Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos muzsikáltak, és ők is megénekeltették a jelen lévő közönséget.

Megjelentettük a reformáció színeit. Reformáció és a gyerekek – a váci evangélikus óvodások szolgálatának örvendezhettünk.

Reformáció és az irodalom – a váci református gyülekezet bemutatójában mutatkozott meg.

Reformáció és az ének – a váci baptista kórus énekes szolgálatát hallgathattuk.

A bemutatókat követően a megyéspüspök, továbbá a helyi felekezetek lelkészei és lelkipásztorai álltak ki a színpadra és mondták el röviden ünnepi gondolataikat. A befejező imádságot és áldást követően a Gryllus testvérek dalai zárták a gálaestet. 

Az alkalom háziasszonya Fábián Nikolett volt. Az ünneplés – vasárnap – a gyülekezetek templomaiban az ünnepi istentiszteleteken folytatódott.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!