Luther Mártonból közlekedési lámpa lett

Luther Mártonból közlekedési lámpa lett

Share this content.

Forrás: 24.hu, MTI, fotó: Evangelisch Worms-Wonnegau/Facebook
Worms – Luther Márton német reformátor alakja jelenik meg a németországi Worms közlekedési lámpáin: a városközpont egyik gyalogátkelőhelyénél üzemelő lámpák zöld jelzésénél szerzetesi ruhában és jellegzetes fejfedőjét viselve, piros jelzésnél pedig arccal szemben, egy helyben állva jelenik meg Luther alakja.

A lámpákat az evangélikus egyház kezdeményezte a városnak otthont adó Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományról elnevezett ünnepnap alkalmából. Az evangélikus egyház úgy tervezi, hogy a különleges közlekedési lámpák a wormsi birodalmi gyűlés 2021-ben esedékes 500. évfordulójáig maradnak szolgálatban.

Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő 95 tézisét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét.

A pápa 1520-ban kiátkozással fenyegette meg a protestáns vallásreformáció elindítóját. X. Leó 1521 januárjában pedig ki is átkozta Luthert, akit V. Károly német-római császár eretnekként idézett a wormsi birodalmi gyűlés elé, ahol a reformátor Bölcs Frigyes menlevelével meg is jelent.

Itt is kitartott álláspontja mellett, mint mondta: Ha nem győznek meg a Szentírás és a józan ész alapján, nem fogadom el a pápák és zsinatok tekintélyét, mert ezek ellentmondanak egymásnak.

Beszédét az „Itt állok, másként nem tehetek!” szavakkal fejezte be.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!