Útközben a reformáció – A reformáció értéke a család

Útközben a reformáció – A reformáció értéke a család

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Adámi Mária
Sopron – Béres Tamás evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, és Mihalec Gábor pár- és családterapeuta, adventista lelkipásztor voltak a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület szervezésében létrejövő soproni fórumbeszélgetés résztvevői.

A Soproni Evangélikus Gyülekezeti Házban megjelenteket Szemerei János köszöntötte. Az evangélikus püspök beszédében kiemelte, hogy a hat helyszínen megrendezett reformációi sorozat célja, hogy rámutasson a lutheri gondolkodás mai aktualitásaira, valamint olyan értékekről indítson el párbeszédet, melyeknek gyökerei a Szentírásra mutatnak vissza.

Béres Tamás és Mihalec Gábor disputáján nem csak a lutheri kor családképe elevenedett meg, hanem a beszélgetőtársak kitértek az Ó- és Újszövetség családhoz való viszonyára is, ugyanakkor beszéltek a mozaik- vagy egyszülős családok kérdéséről is.

„Bár a házasság a világ legegyszerűbb intézménye, mégis különleges szemlélet kell ahhoz, hogy az ember úgy élje végig, hogy közben ne felejtse el a legfontosabbat” – mondta Béres Tamás. „Luther számára a család a hit megtanulásának és a hit begyakorlásának a helye” – emelte ki a Nagy káté előszavára utalva az evangélikus lelkész. „Egészen addig, amíg az ige a középpontban van, addig a családnak van mi köré épülnie” – fogalmazott a lutheri tanításra hivatkozva az egyetemi tanár.

„Mai szemünkkel úgy gondoljuk, hogy a házasság egy olyan intézmény, melyet egy jogi személy hitelesít. Ezzel szemben a bibliai történetekben azt látom, hogy már messze a papi rendszer előtt volt valamilyen szertartás, amelytől kezdve egy pár összetartozott” – mondta Mihalec Gábor Jákob házasságkötésére vagy Izsák és Rebeka házasságára utalva. A család- és párterapeuta kitért arra, hogy a héberben az „egy testté válni” úgy is fordítható, hogy „egymás húsává lenni”, mely kifejezi, hogy a házasság nem szerződés, hanem szövetség.

Béres Tamás és Mihalec Gábor a házasság átalakuló megítélésével kapcsolatban elmondták, hogy míg régen a funkcionalitás – anyagi stabilitás, gyermeknevelés – jellemezte a házasságot, mára a beteljesedést keresik benne az emberek. A család fogalmának 21. századi megfelelője ezáltal változik, más megközelítések társulnak hozzá. A disputa résztvevői ebből az aspektusból mutattak rá a gyülekezetek családot megerősítő szerepére és felelősségére is.

A fórumbeszélgetésen Szűcs Péter Pál színművésznek, a sorozat ötletgazdájának, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület munkatársának előadásában szemelvények hangoztak el Visky András Júlia – Párbeszéd a szerelemről című monodrámájából. Az együttlétet Pelikán András, a Soproni Evangélikus Egyházközség lelkésze zárta le.

Útközben a reformáció – A reformáció értéke a család

Béres Tamás és Mihalec Gábor beszélgetése teljes terjedelmében itt hallgatható meg:

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!