Üzenet Rómából

Üzenet Rómából

Share this content.

Forrás: oikoumene.org, szöveg: Gáncs Tamás
Róma – 2018. szeptember 18–20. között Róma adott otthont a Xenofóbia, rasszizmus és populista nacionalizmus a globális migráció kontextusában című konferenciának. A Magyarországi Evangélikus Egyházat dr. Gáncs Tamás kelenföldi igazgató lelkész képviselte. A konferencia résztvevőit szeptember 20-án I. Ferenc pápa fogadta audiencián a Vatikánban.

A kedd reggeli megnyitó beszédeket a három házigazda szervezet egy-egy vezetője mondta el: H. Em. Card. Peter K. A. Turkson, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa, Rev. Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsa (EVT) főtitkára, valamint H. E. Msgr. Brian Farrell, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa titkára.

A háromnapos konferencián előadásukkal gazdagították a közös gondolkodást többek között az ENSZ, az Európa Tanács és az UNESCO szakértői csakúgy, mint más világvallások képviselői, így a muszlim, zsidó, hindu és buddhista vallás részéről is megszólaltatták a béke, összefogás és szolidaritás hangjait. Így létrejöhetett nemcsak az EVT tagegyházai között, nemcsak az EVT tagegyházai és más felekezetek között, nemcsak az EVT tagegyházai és más nemzetközi szervezetek között, de az EVT tagegyházai és más világvallások között is egy valódi nyitottságon alapuló párbeszéd.

A szekcióüléseken régiók szerint vitatták meg a legégetőbb kérdéseket a konferencia résztvevői: Afrika, Ázsia, Európa, Latin-Amerika, Észak-Amerika, Óceánia delegáltjai két alkalommal is hosszan tárgyaltak, majd bemutatták saját kontextusukat immáron a plénum előtt. Az egész konferenciára jellemző volt a konstruktív közös gondolkodás, melynek eredménye egy komoly, fajsúlyos közös üzenet megfogalmazása lett, mely itt olvasható. A háromnapos konferencia közössége szinte egy emberként sorakozott fel a közös felelősségvállalás, a jézusi értelemben vett befogadás és a konkrét szeretetcselekedetek gyakorlásának gondolatai mögé, megfogalmazva egy reményteljesebb és igazságosabb világ vízióját. Mindenki egyetértett abban, hogy természetesen komolyan kell venni a jelen kihívásait, realitásait és a globális migráció következményeinek összetettségét, de erre semmiképpen sem lehet válasz se a gyűlölet, se a kirekesztés, se az emberi méltóság figyelmen kívül hagyása, se a diszkrimináció bármely megjelenési formája. A szeretet összefogásának nincs alternatívája, állapította meg több előadó is.

A csütörtöki napon, a konferencia záróeseményeként a résztvevőket fogadta Ferenc pápa audiencián, ahol előre megírt beszédét átadta, majd köszöntése után mindenkivel kezet fogva röviden beszélt a jelenlévő delegáció minden egyes tagjával, akik a világ minden tájáról érkeztek erre a nagyon fontos üzenetet megfogalmazó világgyűlésre.

A konferenciáról bővebben az Evangélikus Élet magazinban olvashatnak. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!