Püspöki útmutatás az úrvacsoraosztás jelenleg lehetséges módjáról

Püspöki útmutatás az úrvacsoraosztás jelenleg lehetséges módjáról

Share this content.

Forrás: PÜT
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa 2020. június 10-én kelt pásztorlevelében ajánlásokat tett az úrvacsora vételével kapcsolatban. Az alábbiakban levelüket szó szerint adjuk közre.

„…valamennyiszer eszitek e kenyeret, és isszátok e poharat…” 

Kedves Lelkésztestvérek!

Legutóbbi levelünk nyomán a legtöbb gyülekezetben ismét tartotok templomi istentiszteletet és személyes találkozással járó gyülekezeti alkalmakat. Közös reménységünk, hogy sok áldás fakad ezekből az együttlétekből. Köszönjük, hogy elkészítettétek és betartjátok a védekezési szabályzatot. Most eljött az ideje annak, hogy az úrvacsora vételével kapcsolatban is ajánlásokat tegyünk.

Járványhelyzetben higiéniai okból nem lehetséges a közös kehely használata, illetve az ostya szájba helyezése. Ebben a reménység szerinti átmeneti időszakban ezért a következőket javasoljuk:

  1. Egészségügyi szempontból a kis kelyhes úrvacsora a legkevésbé veszélyes. Itt megfelelően tisztán tartható, esztétikus, az úrvacsorához méltó anyagból készült kis kelyhet használunk, amelyet a gyülekezeti tagok nem önkiszolgáló módon vesznek magukhoz, hanem úgy, hogy a lelkész a konszekráció után a közös kehelyből (kancsóból) önti a bort és adja a kis kelyhet a gyülekezeti tag kezébe, „Ez Krisztus vére” mondat kíséretében. Előtte az ostyát kézbe adja, mintegy beleejtve azt a nyitott tenyérbe.
  2. Az úrvacsora bemártásos módon való osztásánál a szájba helyezés veszélyes, ezért ennek mellőzését kérjük. Azt javasoljuk, hogy a lelkész az ostyát kis mértékben mártsa a borba és adja a híveknek, akik azt két ujjal veszik át, és teszik a szájukba. Ehhez javasoljuk – amennyiben lehetséges – nagyobb méretű és keményebb ostya használatát.
  3. Gyakorolni lehet az úrvacsorai böjtöt, amelyben a közösség mindaddig lemond az úrvacsoravételről, amíg meg nem találják és mindenki számára elérhetővé nem teszik a koronavírus elleni vakcinát. Teheti Isten népe ezt abban a hitben, hogy Isten ebben a szentségínséges időben is elegendő módon táplálja népét az ige kenyerével és közösségben tartja az imádság hálóján. Ezt a „böjtöt” tudatosan megélve elmélyülhet a vágy arra, hogy a most lemondók a járvány után még odaadóbban és hívő lélekkel éljenek az úrvacsorával.

Kérjük a lelkésztestvéreket, hogy minden lehetséges eszközzel őrizzék az istentisztelet és azon belül a szentség méltóságát. Imádkozzunk buzgón további útmutatásért és áldásért.

„Te azt a hitet, amely benned van, tartsd meg az Isten előtt.” (Róm 14,22a)

Budapest – Győr, 2020. június 10.

Testvéri köszöntéssel: Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, Kondor Péter püspök, Szemerei János püspök

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!