Vallási fogyasztóvédelem

Vallási fogyasztóvédelem

Share this content.

Forrás: Híd magazin, Szöveg: dr. Szalai András
Segítő kérdések, avagy néhány szempont a vizsgálódáshoz: jó közösséghez készülök-e csatlakozni?

A legtöbb emberben él a spirituális éhség. Sokan keresik a válaszokat a végső kérdésekre, szeretnék megtalálni az „igazságot”, a biztonságot. Ezt az igényt sokan kihasználják, és széles kínálatot talál a kereső ember. Meg kell térnünk, helyére kell, hogy álljon az Istennel való kapcsolatunk, de nem mindegy, hogy hol találunk lelki otthonra. Amiben hiszünk, az határozza meg az élethez, munkához, emberekhez való viszonyunkat.

Ma Magyarországon a nagyegyházak mellett több mint háromszáz többé-kevésbé ismert vallási közösség működik. E vallási, világnézeti közösségekről vagy szervezetekről az átlagember szinte semmit sem tud. Nem is nagyon törődik velük egészen addig, amíg valamelyik közösség könyve vagy programja fel nem kelti a személyes érdeklődését. Nem minden arany azonban, ami fénylik, és ez a vallások kusza világában különösen is igaz.

Miért van szükség óvatosságra?

Amikor egy élmény, egy gondolat vagy egy személy nagyon megfogja az embert, akkor már nem mindig működnek az önvédelmi reflexek. Nem rosszhiszeműségre van szükség, hanem óvatosságra. Olyan világban élünk, amelyben emberek akár sokmilliós vallási közösségeket vezetnek félre, mert híveik nem néztek utána, hogy amit ezek a spirituális vezetők kimondtak, való igaz vagy hazugság. A megbízható ismeret védelmet jelent. Nem félni kell, csak szükség van józan óvatosságra és megbízható ismeretekre.

Mire kell figyelni?

Először is: ezek bárhol előfordulhatnak. Kis- és nagyegyházban, régi és újabb vallási közösségekben. Egyes közösségekben a negatív jelekből több is jelen van, de sehol sincs jelen mind egyszerre. Mindenhol vannak pozitív dolgok is, ezért olyan nehéz néha szembesülni a negatívumokkal.

Hogyan néznek önmagukra?

Rossz jel, ha a csoport azt hiszi, hogy csak köztük lehet üdvözülni, hogy csak ők birtokolják a teljes és totális igazságot, ők a legjobb egyház stb. Tanács: ahonnan nem lehet elmenni (mert nincs hova), onnan futni kell!

Hogy bánnak veled, amikor meg akarnak győzni az igazukról? Van lehetőséged a távolságtartásra?

Rossz jel, ha nem hagynak elég időt, módot a hallottak feldolgozására. Ilyenkor nyíltan vagy burkoltan, de mindenképpen kényszeríteni akarnak a döntésre. Rossz jel, ha döntened kell, pedig bizonyos kérdésekre nem válaszolnak, dolgokat elhallgatnak, vagy utólag jössz rá, hogy eltitkolták. Tanács: nézz utána mindennek, mielőtt döntenél, hogy csatlakozol; ha ezt nem veszik jó néven, vagy nem is engedik, akkor valami biztosan nem stimmel!

Őszinték Veled?

Rossz jel, ha az irántad való érdeklődés és szeretet csak addig tart, amíg megfelelsz bizonyos elvárásoknak. Légy önmagad, lehetsz barátságos, de légy óvatos a kötődéssel! Aki valóban szeret, azt is szereti, akivel nem ért egyet.

Milyen a tekintélyrendszer? Hogyan tekintenek a tagok a vezetőkre?

Az emberek hajlamosak embereket bálványozni. Rossz jel, ha a vezető(k) kijelentését vagy utasítását nem lehet megkérdőjelezni, és feltétel nélkül engedelmeskedni kell. Ezerszer is gondold meg, hogy kinek vagy minek a kezébe teszed le az életed!

Mivel igazolja a vezetőség a tekintélyét?

Rossz jel, ha csak mások számára ellenőrizhetetlen élményekkel. Kérdés: tudatában vagy annak, hogy Téged mivel lehet befolyásolni?

Mire használja a vezetőség a tekintélyét?

Rossz jel, ha azt hallod, hogy minden tökéletes, és az ellenvélemény csak jellemhibából fakadhat, ha a kritikus gondolkodás lázadásnak számít. Egy vezető vagy arra használja a tekintélyét, hogy építse az embereket, vagy az embereket használja fel arra, hogy a privát birodalmát építse.

Hogyan kezelik a vezetők az anyagiakat?

Rossz jel, ha a tagokra állandó nyomást helyeznek és a vezető(sége)n kívül senki sem tudja, mi történik az adományokkal. Ha a vezetők nincsenek elszámoltatva, akkor vagy állandóan kísértve vannak az anyagiakkal való visszaélésre, vagy már el is buktak. Mielőtt támogatnád az ügyet, kérdezd meg, hogy mi történik a pénzeddel!

Mi lesz a kapcsolataiddal?

Rossz jel, ha az áttérni nem akaró család(tag)od ellenségnek van nyilvánítva, ha tilos, veszélyes, fölösleges más vallási közösségbe látogatni, vagy azok tagjaival kapcsolatot fenntartani. A mi és mások közti különbségtétel önmagában nem feltétlenül rossz, de ha kifejezett ellenségképpel vagy felsőbbrendűségi tudattal társul, csak arra jó, hogy az embert a félelem vagy a gőg tartsa a saját csoportjában. A kapcsolataidról Te dönts, ne mások!

Van magánéleted?

Rossz jel, ha mindenekfelett elsők a közösség és a közösségi tevékenységek, és nincs időd magadra, a családodra, a tanulásra vagy a pihenésre. Egy vallási csoport vezetősége azért szervezi túl a tagok életét, hogy mindent irányíthasson. Döntsd el, hogy tényleg Isten kéri mindezt Tőled és a családodtól, vagy csak a vezetők? Istennek biztos nem kell robotmunka.

Megmarad az önállóságod?

Rossz jel, ha anyagi függésbe kerülsz például a „minden közös” elve miatt, vagy drága, de „ledolgozható” szolgáltatások miatt adósodsz el, vagy ha a pálya- és párválasztásban már nem te döntesz, hanem a közösség vagy a vezetőség. Van, aki örül annak, hogy mások veszik át tőle az élete feletti felelősséget, de így sosem nő fel. A lelkileg egészséges, felnőtt ember észreveszi, és nem is tűri szabadsága elvesztését. Sose engedd, hogy mások döntsenek helyetted a Te életedről!

Informálódhatsz?

Rossz jel, ha csak a csoport által megadott forrásokat szabad használni, és a kívülálló által írt, kritikus irodalmat tilos olvasni, vagy ilyen hozzáállású emberekkel tilos szóba állni. A tagokhoz eljutó információt azok a csoportok akarják kontrollálni, amelyek vezetősége az információk révén bajba kerülne a tagság előtt. Ha tiltják az érdeklődést, akkor azonnal kezdj el kutatni!

Hogy bánnak a kilépőkkel?

Ahogy a kilépőkkel bánnak, úgy fognak bánni Veled is, ha vagy amikor kilépsz. Rossz jel, ha a kérdező nem kap választ, hanem a jellemét kérdőjelezik meg, ha a másképp gondolkodót démonizálják, és vele többé szóba sem állnak. Kezdettől figyeld meg a kérdéseidre vagy ellenvéleményedre, kritikádra kapott reakciókat, és ne azután, hogy éveid mentek rá az ügyre!

Mivel tartják ott a távozni szándékozókat?

Rossz jel, ha fenyegetéssel, érzelmi zsarolással. Az ember nemcsak rossz, hanem jó dolgokat is megtanulhat, átélhet abban a vallási csoportban, ahonnan végül mégis el akar menni. Kérdés: el lehet innen menni emelt fővel, vagy csak összetört szívvel és betört gerinccel?

Ami itt jó, az biztos máshol is megtalálható, de ami itt rossz, attól érdemes futni! A lényeg,

hogy a Te döntésed legyen, ne másé.

Apológia Kutatóközpont: www.apologia.hu

 

Címkék: vallás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!