Vallásközi párbeszéd Miskolcon

Vallásközi párbeszéd Miskolcon

Share this content.

Forrás: Tettre Kész Adományvonal
Miskolc – A Tettre Kész Adományvonal szervezésében 2019. november 18-án nagy volumenű vallásközi párbeszéd került megrendezésre Miskolcon. A szervező önkéntes társulás fizikai, tárgyi segítség mellett szeretne lelki, szellemi táplálékot is adni azoknak, akiknek szükségük van rá. Ezért szervez vallásközi párbeszédet, kerekasztal- beszélgetéseket és konferenciákat, valamint életvezetési tanácsadásokat is.

A diskurzus témája a bűnvallás volt. Elméleti és gyakorlati szempontból vizsgálta meg 8 egyház képviselője, hogy hogyan is kell megvallania bűnét egy adott közösség tagjának, ha azt szeretné, hogy Isten megbocsásson neki.

A szervezőknek illusztris személyeket sikerült megszólítaniuk, hisz a keresztény felekezeteken kívül zsidó, muszlim, Krisna-tudatú és buddhista vallási vezetők is jelen voltak. A párbeszédben részt vett: Sulok Zoltán muszlim tanító, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke, Markovics Zsolt főrabbi, a MAZSIHISZ Rabbitestületének alelnöke, Mérő Mátyás, Krisna-hívő lelkész, Bodó Ferenc buddhista tanító, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola oktatója, Sándor Frigyes evangélikus lelkész, korábbi esperes, Gecse Attila református lelkipásztor, a Borsod Abauj Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház lelkésze, Csókay Károly jezsuita szerzetes és nem utolsó sorban Dobos András görögkatolikus lelkész, parókus.

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármestere, Veres Pál nyitotta meg az eseményt, beszédében kiemelve, hogy örül a kezdeményezésnek, hiszen nagyon fontos, hogy tanuljunk egymásról, ismerjük meg egymás kultúráját, vallását, hogy ezáltal sokkal elfogadóbbak legyünk mások iránt. Polgármester úr megnyitóját követően Kocsisné Heiler Éva előadóművész, versmondó adta elő Kányádi Sándor Az én Miatyánkom című versét.

A lelkészek kifejtették az adott témában egyházuk tanítását, ezt követően pedig megjegyzéseket fűztek a témához, valamint a közönség izgalmas kérdéseire válaszoltak. A rendezvénynek a város kiemelt kulturális intézménye, a Miskolci Galéria adott otthont, melynek vezetője, Kónya Ábel is jelen volt és méltatta az eseményt.

A beszélgetést Szurasenkó Dániel, a Tettre Kész Adományvonal országigazgatója, békenagykövet moderálta.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!