Vallásközi vendégszeretet

Vallásközi vendégszeretet

Share this content.

Szöveg és fotó: Balicza Máté
Budapest – A Keresztény–Zsidó Társaság (KZST) szervezésében „A vallásközi párbeszéd jelenkori kihívásai, különös tekintettel a zsidó–keresztény–iszlám dialógusra” címmel tartottak konferenciát 2016. május 30-án a Gellért Szállóban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Gellért Szálló támogatásával létrejött konferenciát Fabiny Tamás evangélikus püspök, a KZST ügyvezető elnöke, Frölich Róbert országos főrabbi (MAZSIHISZ) és Ömer Almak, a Dialógus Platform Egyesület elnöke nyitották meg.

Fabiny Tamás beszédében kifejtette, hogy a vallásközi dialógus nem végcél, hanem kiindulópont. Nem csak eszmék dialógusa, hanem mivel a vallási tanítások mindig az egyes ember vallásosságában aktualizálódnak, személyes ügy. A személyközi találkozás pedig - ha valódi - nem képzelhető el a befogadás mozzanata nélkül. A vallásközi találkozások új szintje lehet tehát egymás kölcsönös befogadásának, a vallásközi vendégszeretetnek a megélése. Mindez azonban összefügg az identitás kérdésével is: aki nem tudja, hogy hol vannak a háza, a birtoka határai, az az ajtaját sem tudja megnyitni a másik ember előtt. A vendégszeretet gyakorlása nem önfeladást jelent: épp ellenkezőleg, önazonosságunkat erősíti – mondta el a KZST elnöke.

Az evangélikus püspök egyházunk 2015. évi vezérigéjére (Róm 15,7) utalva kifejtette, hogy a vendégszeretet gyakorlása éppen keresztyén identitásunkból fakad, a befogadás magatartása számunkra nem opció, hanem a Krisztus-követés része. Nem kockázatmentes, ahogy az őszinte vallásközi találkozások sem azok, mert az ember esetleg azt találhatja, hogy sztereotípiái szétfoszlanak és maga is megváltozik. De a Szentírás pozitív meglepetéseket is ígér, közös ősatyánk, Ábrahám történetére utalva: „A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal némelyek, tudtukon kívül, angyalokat vendégeltek meg.” (Zsid 13,2)

A megnyitók után énekszámokat hallgathattak meg a konferencia résztvevői, amelyekben közreműködtek: Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora, Szécsi Máté operaénekes, Husszan Hasimov, a Dialógus Platform Egyesület alelnöke, Szécsi József, a KZST főtitkára, valamint Tóth-Takáts Judit zongoraművész.

A nap további részében előadást tartott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Kránitz Mihály professzor (PPKE Hittudományi Kar), Kardi Judit, a Magyarországi Cionista Szövetség elnöke, Sulok Zoltán Szabolcs, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke, Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Varga Béla közgazdász, a KZST elnökségi tagja, Kovács Miklós, a Magyar Iszlám Közösség imámja, Darvas István rabbi, a Zsidó Múzeum és Levéltár tudományos munkatársa, valamint Szécsi József, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem címzetes docense.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!