A vallásos emberek boldogabbak

A vallásos emberek boldogabbak

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, epd.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Berlin – Azok az emberek, akik aktívan megélik hitüket, elégedettebbek, elkötelezettebbek, és gyakrabban mennek választani is. Ezt az eredményt adta egy olyan felmérés, amelyet összesen 26 ország adatai alapján készítettek el.

A vallási közösségekben aktív emberek egy amerikai felmérés szerint boldogabbak, mint azok, akik vallási kötöttségek nélkül élnek. A vallásosak még azoknál is sokkal boldogabbak, akik csak passzívan tartoznak egy vallási közösséghez.

A vizsgálat leginkább huszonhat európai és latin-amerikai ország adatain alapul. Németországban a felmérés szerint az aktív hívők harminc, a passzív hívők huszonnégy és a vallási közösséghez nem kötődő személyek húsz százaléka mondta magát boldognak. Az Egyesült Államokban az aktív hívek harminchat százaléka kifejezetten boldog. A passzív hívők huszonöt százaléka boldog, és ugyancsak huszonöt százalék a nem vallásosak közül. Az aktív vallásos emberek boldgságaránya Mexikóban a legmagasabb, itt hetvenegy százalékuk érzi azt, hogy a vallás örömet okoz. Hasonlóképpen magas az arány Ausztráliában és Japánban, mindkét országban negyvenöt százalék.

A legtöbb megvizsgált országban a vallásosan aktív emberek nagyobb százalékban vesznek részt a politikai választásokon. Az USA-ban az aktív hívők hatvankilenc százaléka választ is, míg a passzívaknak az ötvenkilenc és a nem vallásosaknak a negyvennyolc százaléka vesz részt benne. Németországban az aktív hívek hetvenhét, a passzívak hetvenegy és a valláshoz nem kötődő személyek hatvankilenc százaléka választ, tehát viszonylag kicsi a különbség.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!