A vallásszabadság napját ünnepelték Tordán és Kolozsváron

A vallásszabadság napját ünnepelték Tordán és Kolozsváron

Share this content.

Forrás: reformacio2017.hu, fotó: Vagyas Attila
Torda – A Magyar Unitárius Egyház január 13-án a vallásszabadság napját ünnepelte Erdélyben. A Tordán és Kolozsváron zajlott egész napos program díszvendégeként, dr. Hafenscher Károly, a magyar kormány létrehozta Reformáció Emlékbizottság munkáját segítő miniszteri biztos tartott köszöntőbeszédet.

Az unitárius egyház zsinata 2002-ben nyilvánította január 13-át, az 1568-as tordai országgyűlés évfordulóját egyházi ünneppé. A reformáció egyik legifjabb egyházának megalakulása az 1568. január 6–13. között tartott tordai országgyűlés vallásügyi határozatának köszönhető, az erdélyi rendek – magyarok, székelyek és szászok – ekkor iktatták törvénybe a szabad vallásgyakorlatot.

Idén a január 13-i délelőtti ünnepi istentiszteletet a tordai unitárius templomban Solymosi Alpár csíkszeredai lelkész tartotta. Ezt követően Bálint Benczédi Ferenc püspök köszöntötte az egybegyűlteket, majd felolvasták a vallásszabadság törvényét, amely a katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius vallásra vonatkozott.

„Ahol szabadság van, ott emberek lehetünk, ahol emberek lehetünk, ott testvérek vagyunk, ahol testvériség van, ott van jövő, ott lehet élni, emberhez méltó, teljes életet. Büszkén emlékezzünk a múltra, hogy legyen, lehessen jövőnk” – mondta köszöntőjében dr. Hafenscher Károly.  „A reformáció 500 éves jubileumának előkészítése keretében azon fáradozom, hogy ezt a jelentős évfordulót úgy éljük meg, hogy a reformáció egykori eseménye, az azóta eltelt fél évezred folyamata ne elválasszon, hanem összekössön minket. Hidat építünk emberek, közösségek, felekezetek, egyházak között. S e hídszerep nem egy önkéntes vállalás, hanem az evangéliumból tanult türelem” – tette hozzá beszédében a miniszteri biztos.

Az ünnepi beszédek után a homoródszentpáli Pálffy Ákos dalárda műsora következett, majd Józsa Lajos tordai lelkész szavaival zárult a délelőtti program.

A megemlékezés délután a kolozsvári unitárius templomban folytatódott, ahol Török István, a Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör esperese vezetésével tartottak istentiszteletet. Rácz Norbert kolozsvár-belvárosi lelkész köszöntője után Jobbágy Júlia segédlelkész olvasta fel az 1568. évi tordai országgyűlés vallásügyi határozatát. Bálint Benczédi Ferenc püspök, valamint dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos beszédét követően a Concordia vonósnégyes játszott. A rövid koncertet követően Brendus Réka, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai kapcsolattartási főosztálya, erdélyi és csángó osztályának vezetője, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, valamint a testvérfelekezetek képviselői tartottak beszédet.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!