Válogatás nélkül lőttek – van-e kegyelem? – 1956, Salgótarján

Válogatás nélkül lőttek – van-e kegyelem? – 1956, Salgótarján

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta
„Miért kellett ezt?” – kérdezi elszorult torokkal egy idős asszony, miután elmeséli, hogy az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz alkalmával több tucat ártatlan ember lelte halálát. Volt, hogy véletlenül arra járó kismamát lőttek hátba, vagy munkást, aki hóna alatt vitt haza két vekni kenyeret. Kedden mutatták be a Nincs kegyelem című mozifilmet, mely a salgótarjáni sortűz hátterét mutatja be egy dokumentumfilmbe ágyazott játékfilmként, vagy épp fordítva – nehéz lenne eldönteni. Bár alapos, és nagyon fontos történelmi tényre világít rá a munka, a néző az első egy órában csak kapkodja a fejét, miközben próbálja megtalálni a még élő szemtanúk megszólalásai, az eleinte teljesen értelmezhetetlen, oda nem illő archív felvételek és a játékfilmes történetmesélés közötti összefüggéseket.

Matúz Gábor 100 perces alkotása rendkívüli alapossággal járja körbe a Salgótarjánban történteket. A megszólaló történészek különböző vetületeit mutatják meg annak is, hogyan állt a nyugat vagy az USA az ’56-os forradalomhoz. Elhangzik az is, hogy több kommunista, baloldali korrekciós kísérletként értékelte a szabadságharcot. A sortűz fogalmát is tisztázzák, és azt is, miért volt teljesen szabálytalan és kegyetlen, ami 1956. december 8-án délelőtt a nógrádi megyeszékhely központjában történt. Nem marad kimondatlanul, hogy pufajkások és szovjet katonák perceken keresztül (a visszaemlékező tanúk szerint 7–10 percig is), válogatás nélkül lőtték az előző éjszaka elhurcolt munkások kiszabadítására összegyűlt fegyvertelen tömeget, az egyszerű járókelőt, akár gyerekeket is Salgótarján közepén.

Tovább a KötőSzó blogra. 

Címkék: 1956 - film - Salgótartján - sortűz -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!