Változóban a vallások is

Változóban a vallások is

Share this content.

Forrás: delmagyar.hu, szöveg: Kiss Anna, fotó: Karnok Csaba
Szeged – A vallási intézményeknek komoly szerepük van a világban Máté-Tóth András szerint. Vasárnap volt a Vallások Világnapja, a valláskutató szerint az emberek többsége hisz Istenben.

Ha a valláson nemcsak a templomba járást és az imádság gyakoriságát értjük, hanem az emberek elvárásait a vallástól és a vallási intézményektől, akkor annak jelentős szerepe van a világban – mutatott rá Máté-Tóth András. Minden év januárjának harmadik vasárnapján ünnepeljük a Vallások Világnapját, ennek kapcsán kérdezte a Délmegyer.hu az SZTE BTK Vallástudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát arról, milyen szerepet tölt be a mai világban a vallás.

A többség hisz Istenben

„A nagy nemzetközi összehasonlító vizsgálatok egyértelműen azt igazolják, hogy a felekezeti elkötelezettség, az imádság gyakorisága és a templomba járás csökkenőben van. Ugyanakkor a vallásnak nagy szerepe van az életfordulókhoz kapcsolódóan: keresztelés, házasságkötés, temetés. Az emberek nagy része hisz Istenben, de általában nagy elvárásokat támaszt az egyházakkal szemben. Azt várják el, hogy álljanak ki a szegények és elnyomottak mellett, és ne a gazdagok szövetségesei legyenek” – részletezte Máté-Tóth András.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!