Van hova fordulni segítségért, ha bántanak!

Van hova fordulni segítségért, ha bántanak!

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Elgondolkodtató kérdést tett föl nemrég az Ökumenikus Segélyszervezet a budapesti Móricz Zsigmond körtér egyik villamosmegállójába kihelyezett interaktív köztéri plakátján: „Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?” Válaszolni nemcsak a forgalmas köztéren, hanem az interneten is lehetett.

A segélyszervezet saját facebook és instagram oldalán túl ismert közéleti személyiségek, a szervezetet támogató önkéntes sztárok – többek között Iszak Eszter, Kiss Ramóna, Szabados Ágnes, Rátonyi Kriszta műsorvezető, Wolf Kati énekes, Katus Attila sportaerobik világbajnok és életmódtanácsadó, valamint Dombóvári István humorista – saját közösségi média felületeiken is posztolták a kérdést.

A Móricz Zsigmond körtéri installáción 2051 igen és 2133 nem válasz érkezett. Az Ökumenikus Segélyszervezet és az sztárok a közösségi média felületére összesen közel 20.000 válasz érkezett, ahol még mindig 1/3 volt azoknak az aránya, akik azt írták: nem tudják, hová fordulnának bántalmazás esetén. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósított kampány a szemléletformáláson túl gyakorlati segítséget is kíván nyújtani a kapcsolati erőszak érintettjeinek. A kérdést minden internetes felületen egy olyan informatív poszt is követte, melyben a válaszolók figyelmét a segélyszervezet www.aszeretetnemart.hu oldalára hívták fel a figyelmét, ahol minden információ megtalálható az elérhető segítségről. „A figyelemfelhívó részt követő tájékoztató posztok azért is nagyon fontosak, mert úgy tapasztaljuk, hogy az IGEN-nel válaszolók között is sokan vannak, akik az ellátórendszernek csak egy részét ismerik, vagy mikor segítségről van szó, akkor kizárólag a rendőrségre gondolnak” – mondta Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Bár a „szavazás” véget ért, az országosan kihelyezett köztéri plakátok, illetve az online rádióhirdetések továbbra is láthatóak és hallhatóak lesznek; sőt az AVON támogatásával újabb lendületet vesz a kampány, hiszen március elejétől az ország 8 pontján kihelyezett lentikuláris plakátokkal találkozhatnak a járókelők (Budapesten, Miskolcon, Szolnokon, Szegeden és Békéscsabán). A speciális citylight plakátok különböző perspektívából különbözőképpen mutatják a korábbi szemléletformáló kampányokból már jól ismert matrjoska babát, és „a szeretet nem árt” jelmondattal együtt az üzenik: Ne tartsd magadban, ha bántanak! Nyiss felénk, hogy segíthessünk! A kozmetikai cég a kampányon túlmenően a budapesti krízisambulancia működését is támogatja, decemberben pedig valamennyi krízisambulancián szépségnapot szervezett a bántalmazott nők számára.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!