Van lehetőség a visszatérésre Szíriába

Van lehetőség a visszatérésre Szíriába

Share this content.

Szöveg: Hölvényi György irodája
Brüsszel – „A keresztény híveknek haza kell térniük Szíriába!” – hangsúlyozta Jean-Clément Jeanbart aleppói melkita görögkatolikus érsek, aki Hölvényi György EP-képviselő (Fidesz-KDNP) meghívására látogatott az Európai Parlamentbe. A szíriai egyházi vezető az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának meghallgatásán vett részt, amelyen a közel-keleti térség háborús konfliktusaitól szenvedő keresztény közösségek helyzetét vitatták meg a résztvevők.

Megnyitó beszédében Hölvényi György, a néppárti vallásközi munkacsoport társelnöke sürgette, hogy az EU és a tagállamok mielőbb nyújtsanak kiemelt támogatást a keresztények hazatéréséhez ősi városaikba. A politikus hangsúlyozta: ennek érdekében az eddigieknél sokkal hatékonyabb béketeremtési és diplomáciai erőfeszítésekre van szükség Európa részéről a fokozott humanitárius segítségnyújtás mellett. Hölvényi felidézte, hogy a magyar kormány tavaly decemberi határozatával kiemelkedő mértékű hozzájárulást biztosított az aleppói görögkatolikus érsekség számára iskolaépítés céljára és a hívek mielőbbi hazatelepülésének felgyorsítására.

„Nem lehet kevesebb a cél Aleppoban, mint a keresztények visszatérése és közösségeik újbóli megalapítása a polgárháborútól sokáig szenvedő városban!” - hangsúlyozta előadásában Jeanbart érsek. Az egyházi vezető szintén elengedhetetlen feltételnek nevezte az európai segítségnyújtást, valamint gyűjtést hirdetett meg a hazatérési program sikere érdekében. Kiemelte: a keresztényeknek vissza kell térniük szülőföldjükre annak érdekében, hogy a józanság és semlegesség hangjait hallassák a káoszba süllyedt országban, amire nagy szükség lesz az újrarendezés során.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!